Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
Berita UtamaPendapat

Siapa selamatkan sekolah-sekolah vernakular dari ditutup?

Kerajaan boleh bertukar, tapi agenda penggerak sistem pendidikan swasta Cina tetap sama

SOALAN ini dan beberapa butiran di dalam status ini mungkin akan mengejutkan pembaca.

Ini bukan isu politik kepartian atau tokoh politik yang terlibat, tetapi sekadar untuk menunjukkan bahawa isu sekolah vernakular adalah isu lama tetapi mempunyai kesan terhadap politik negara.

Tidak ada mana-mana tokoh politik atau parti-parti politik yang akan terlepas dari tempiasnya, biar siapapun yang memerintah.

Dan tidak ada juga yang berani mengusiknya tanpa berhadapan dengan risiko politik kemudian hari.

Sokongan terhadap kewujudan sekolah-sekolah ini tidak semestinya secara automatik akan membawa kepada peningkatan undi dari orang-orang Cina ataupun penggerak-penggerak pendidikan Cina negara ini.

Malang sekali bagi mana-mana pemimpin politik Melayu yang beranggapan seperti itu.

Rakyat juga sudah sedia maklum bahawa sifir percaturan politik dalam isu sekolah vernakular ini tidak terikat kepada pihak mana yang berkuasa, akan tetapi apa yang penggerak-penggerak sistem pendidikan swasta Cina ini akan dapat dari pihak pemerintah.

Kerajaan boleh bertukar tangan tetapi prinsip, agenda dan matlamat penggerak-penggerak sekolah vernakular ini bukan sesuatu yang boleh ditawar-menawar dalam apa jua keadaan.

Ramai pemimpin politik Melayu-muslim tidak sedar akan muslihat ini.

Ada yang menjadikannya sebagai permainan politik untuk meraih sokongan dari masyarakat Cina.

Sampai bila bangsa dan umat akan dipermainkan?

Nota:
Seksyen 21(1)(b) Akta Pelajaran 1991 (yang dimansuhkan) memberi kuasa kepada Menteri Pelajaran untuk menutup atau memansuhkan Sekolah Rendah Jenis Kebangsaan Cina (SJKC) dan Tamil (SJKT).

Rujukan
https://www.astroawani.com/berita-malaysia/kerajaan-tidak-akan-tutup-sekolah-vernakular-najib-76072
https://www.malaysiakini.com/news/66544 – Anwar enggan mansuh kuasa menteri tutup SJKC dan SJKT, kata Najib (April 27, 2007)

Mohd Luttfi Abd Khalid
Pengerusi iPeguam/Pemerhati politik

Penafian: Kenyataan berita atau artikel ini adalah pandangan peribadi penulis dan tidak mewakili pendirian rasmi Media Isma Sdn Bhd atau Portal Islam dan Melayu Ismaweb.net.

Artikel berkaitan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button