Berita UtamaIstimewa

Kebun haram: MCA tunggang nama permuafakatan!

Sikap menang sorak, kampung tergadai politik Melayu merugikan

BANGI, 19 Muharram 1442H, Isnin – Pertubuhan-Pertubuhan Pembela Islam (PEMBELA) secara sinis menyindir ahli politik Melayu dengan mendakwa mereka lebih gemar menang bersorak namun kampung tergadai.

Menerusi hantaran di Facebook, PEMBELA mendakwa, ahli politik Melayu seolah-olah cuba menutup hakikat bahawa MCA juga berusaha sebagaimana DAP membela penceroboh tanah kerajaan di Raub, Pahang.

“Berapa ramai yang tahu MCA sedang bergerak di belakang tabir berjumpa dengan exco negeri untuk berunding macam-macam?

“Dan exco negeri tersebut adalah dari parti Melayu yang ‘menang bersorak’ itu tadi,” katanya sinis.

Pertubuhan bukan kerajaan (NGO) itu berkata demikian merujuk kepada perjumpaan Naib Presiden MCA, Senator Datuk Seri Ti Lian Ker bersama-sama Exco kerajaan negeri, Datuk Abd Aziz Mat Kiram yang difahamkan cuba mencari jalan penyelesaian berhubung isu penceroboh tanah kerajaan negeri Pahang.

Terdahulu, Lian Ker berkata, sementara ada pihak cuba mengeksploitasi dan memomokkan peneroka-peneroka dengan memutar belitkan isu di luar perspektif semata-mata atas naratif perkauman, pihaknya bersama-sama exco tempatan cuba mencari penyelesaian dengan memberi pertimbangan kepada sosioekonomi.

“… dan perundangan melalui perspektif yang sihat, secara hemah dan positif. Syabas kepada permuafakatan!,” katanya.

Dalam perkembangan sama, PEMBELA merayu kepada parti politik Melayu supaya jujur dalam perjuangan mereka.

“Tolonglah jujur dalam perjuangan. Lihatlah apa yang berlaku dalam isu UEC, isu sekolah vernakular, kempen BMF dan sebagainya. Depan cakap lain, belakang buat lain.

“Akhir sekali, apabila pilihan raya, beri kerusi majoriti Melayu untuk diwakili bukan Melayu. Hipokrit,” tegasnya.

Penafian: Kenyataan berita atau artikel ini adalah pandangan peribadi penulis dan tidak mewakili pendirian rasmi Media Isma Sdn Bhd atau Portal Islam dan Melayu Ismaweb.net.

Artikel berkaitan

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button