Berita Utama

AMM-53: Malaysia bangkitkan isu Rohingya, Palestin

Isu Laut China Selatan, Malaysia teguh pertahan kedaulatan

KUALA LUMPUR, 22 Muharram 1442H, Khamis – Menteri Luar Datuk Seri Hishammuddin Tun Hussein pada Mesyuarat Menteri-Menteri Luar ASEAN ke-53 (AMM-53) menekankan bahawa kepemimpinan ASEAN kian mencabar, ketika rantau ini menyasarkan untuk terus mengekalkan peranannya dengan matlamat utama memastikan keamanan dan kestabilan.

Hishammudin yang menyertai mesyuarat itu menerusi sidang video dari Putrajaya berkata kaedah pendekatan isu kepemimpinan dalam ruang lingkupnya dan berkait dengan satu sama lain, sebenarnya boleh mengundang bencana atau mencetuskan sinar baharu terhadap keamanan dan kestabilan di rantau itu.

Menteri Luar itu turut membangkitkan beberapa perkara lain termasuk perkembangan di Laut China Selatan, masalah di Rakhine dan Palestin.

Mengulas mengenai Laut China Selatan, beliau berkata, Malaysia terus teguh mempertahankan komitmennya untuk melindungi kedaulatan, hak dan kepentingannya di rantau itu.

“Seperti apa yang sering ditegaskan oleh Malaysia, isu Laut China Selatan mesti diurus dan ditangani secara rasional, menerusi dialog dan rundingan, menggunakan semua saluran diplomatik sewajarnya,” katanya pada sesi itu yang dipengerusikan Menteri Luar Vietnam, Pham Binh Minh.

Semua pihak mesti mengelak daripada melakukan sebarang aktiviti yang boleh merumitkan keadaan di Laut China Selatan dan Menteri Luar ASEAN perlu meneliti segenap ruang dan pendekatan bagi memastikan keadaan di rantau ini tidak terus rumit angkara kuasa lain, katanya.

Sementara itu, mengulas mengenai perkembangan di Rakhine, Hishammuddin berkata, krisis di negeri berkenaan terus memberi kesan terhadap negara lain di rantau itu, termasuk Malaysia.

Beliau menambah, jenayah rentas sempadan seperti penyeludupan dan pemerdagangan manusia membabitkan pelarian Rohingya di rantau ini memerlukan perhatian khusus oleh semua negara anggota ASEAN, terutama negara pesisir Laut Andaman serta Selat Melaka.

“Negara anggota ASEAN perlu sedar bahawa penyeludupan dan pemerdagangan etnik Rohingya turut berlaku di wilayah negara anggota dan oleh itu, hanya dengan kerjasama penuh negara anggota ASEAN saja yang dapat menangani perkara ini dengan pantas dan berkesan,” katanya.

Hishammuddin turut berkata, Malaysia menyokong penuh proses penghantaran semula yang dilihat dilakukan secara sukarela, selamat dan bermaruah.

Mengulas mengenai Palestin, Menteri Luar itu berkata, Malaysia kesal dan amat kecewa terhadap usaha yang terlalu lembap dalam menyambung semua rundingan damai antara Palestin dan Israel.

“Malaysia akan terus memantau pengumuman terbaru Israel menggantung rancangannya untuk merampas sebahagian kawasan wilayah Palestin yang diduduki di Tebing Barat. Malaysia tidak akan terpedaya dengan perkembangan ini kerana Israel sudah pun menegaskan keputusan itu hanya sementara. Jelas Israel masih berniat untuk melaksanakan pelan merampas tanah itu,” katanya.

Hishammuddin menekankan pendirian Malaysia berhubung isu itu iaitu penyelesaian terhadap konflik Israel-Palestin hanya boleh dicapai menerusi kaedah pembentukan dua negara berasaskan sempadan sebelum Perang 1967 dengan Baitulmaqdis Timur menjadi ibu negara Palestin.

Sementara itu, beliau berkata, Malaysia menyokong langkah anggota Majlis Keselamatan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) yang menerajui usaha mendapatkan kelulusan majlis berkenaan berhubung Resolusi 2532 mengenai Gencatan Senjata Global pada 1 Julai 2020.

Malaysia katanya amat komited terhadap pelbagai usaha peringkat serantau dan global dalam memastikan keamanan, keselamatan dan kemakmuran sejagat dan berharap, inisiatif itu akan merintis jalan menamatkan keganasan dan mampu mengekalkan keamanan dunia.

Mesyuarat AMM-53 dan mesyuarat berkaitan membuka tirainya hari ini hingga Sabtu, dengan perbincangan mengenai COVID-19 menjadi antara agenda utama serta persiapan Sidang Kemuncak ASEAN ke-37 dan Sidang Kemuncak Berkaitan pada November. – Bernama

Penafian: Kenyataan berita atau artikel ini adalah pandangan peribadi penulis dan tidak mewakili pendirian rasmi Media Isma Sdn Bhd atau Portal Islam dan Melayu Ismaweb.net.

Artikel berkaitan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button