Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
Dunia

Pesawat AS menyamar sebagai pesawat Malaysia intip China?

Ubah kod transponder secara eletronik terbang ke Pulau Hainan

KUALA LUMPUR, 23 Muharram 1442H, Jumaat – Sebuah pesawat Tentera Udara Amerika Syarikat (AS) didakwa menggunakan kod transponder secara eletronik menyamar sebagai pesawat Malaysia, ketika mengintip pangkalan tentera China, lapor Popular Mechanics. 

Pesawat jenis RC-135W Rivet Joint itu terbang ke Pulau Hainan, China pada Selasa dalam jarak 90 kilometer dari daratan China. 

Inisiatif Penyelidikan Laut China Selatan – sebuah kumpulan pemikir yang dikendalikan kerajaan China – berkongsi tangkap layar menunjukkan RC-135W berlepas dari Pangkalan Udara Kaden – pangkalan Tentera Udara AS di Pulau Okinawa. 

Pesawat itu terbang ke barat daya mengikut rantaian kepulauan Ryukyu, melalui Taiwan untuk melewati pantai Pulau Hainan, kata Popular Mechanics. 

“Nombor Mode-S pesawat Organisasi Penerbangan Awam Antarabangsa (ICAO), pengesan 24-bit yang diberikan kepada semua pesawat dan disiarkan oleh transponder onboard, adalah AE01CE. 

“Pada masa sama, nombor Mode-S pesawat tiba-tiba berubah daripada AE01CE menjadi 750548. 

“Itu nombor ICAO untuk pesawat Malaysia yang tidak diketahui. RC-135W kemudian terbang dengan pola lintasan antara Pulau Hainan dan Kepulauan Paracel, sebuah kepulauan di Laut China Selatan yang dituntut oleh China, tetapi pemilikannya dipertikaikan,” kata penerbitan AS itu.

Ia juga menyatakan bahawa nombor ICAO tidak boleh diubah, kerana ia akan mengurangkan keyakinan terhadap sistem. 

“Tidak jelas mengapa RC-135W melakukan penipuan,” lapor Mekanik Popular. – Agensi

Penafian: Kenyataan berita atau artikel ini adalah pandangan peribadi penulis dan tidak mewakili pendirian rasmi Media Isma Sdn Bhd atau Portal Islam dan Melayu Ismaweb.net.

Artikel berkaitan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button