Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
Berita Utama

Pantau serius aliran bercanggah seperti Syiah, liberalisme

Masih terkawal, belum berada di tahap yang membimbangkan

KUALA LUMPUR, 26 Muharram 1442H, Isnin – Kerajaan memandang serius mengenai penularan ideologi dan aliran pemikiran yang bercanggah dengan ajaran Islam seperti Syiah, liberalisme dan pluralisme agama.

Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal Agama), Datuk Seri Dr Zulkifli Mohamad Al-Bakri berkata, beberapa langkah dilaksanakan kerajaan bagi membendung perkara itu daripada tersebar luas dalam kalangan masyarakat.

Antaranya, mengeluarkan hukum, mewartakan fatwa dan perundangan, memberi penjelasan serta penerangan kepada masyarakat, selain menyediakan kurikulum pendidikan peringkat rendah atau Kelas al-Quran dan Fardhu Ain (KAFA).

“Perkembangan fahaman-fahaman itu di negara ini masih terkawal dan belum berada di tahap yang membimbangkan.

“Kerajaan melalui Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM) dengan kerjasama pihak berkuasa agama negeri dan agensi keselamatan sentiasa memantau kewujudan aktiviti kumpulan ini bagi mengekang penularan fahaman-fahaman itu dalam kalangan masyarakat di negara ini,” katanya pada sesi soal jawab persidangan Dewan Negara hari ini.

Beliau menjawab soalan Senator Sabani Mat yang mahu tahu langkah diambil kerajaan bagi mengekang penularan fahaman berkenaan serta statistik terkini golongan yang terlibat dengan fahaman itu. – Bernama

Penafian: Kenyataan berita atau artikel ini adalah pandangan peribadi penulis dan tidak mewakili pendirian rasmi Media Isma Sdn Bhd atau Portal Islam dan Melayu Ismaweb.net.

Artikel berkaitan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button