Berita Utama

COVID-19 antara faktor operasi Hopsital Medan Cox’s Bazar ditamatkan

Selain itu khidmat petugas perubatan ATM lebih diperlukan dalam negara

KUALA LUMPUR, 28 Muharram 1442H, Rabu – Operasi Hospital Medan Malaysia (HMM) di kem pelarian Cox’s Bazar, Bangladesh ditamatkan lebih awal pada Mac lepas berikutan beberapa faktor, antaranya ialah penularan COVID-19 di negara itu, kata Panglima Angkatan Tentera Malaysia (ATM) Jen Tan Sri Affendi Buang.

Selain itu katanya khidmat petugas perubatan ATM juga lebih diperlukan dalam negara bagi menangani pandemik tersebut.

“Pada masa sama, keadaan di sana (Cox’s Bazar) juga stabil dengan penurunan ketara kes dan kecederaan kecemasan selain pertambahan bilangan hospital medan yang beroperasi di kem pelarian itu,” katanya kepada Bernama dalam wawancara khas bersempena Hari ATM ke-87 baru-baru ini.

ATM diberi mandat mengoperasikan HMM bermula 20 Nov 2017 hingga penghujung tahun ini bagi menampung keperluan kesihatan dan perubatan komuniti Rohingya di kem pelarian tersebut.

Namun operasi HMM ditamatkan lebih awal dan semua petugas dibawa pulang ke Malaysia pada 26 Mac lepas.

Mengulas lanjut, Affendi berkata sepanjang operasi, HMM mengendalikan 108,038 kes termasuk pembedahan dan menyambut kelahiran.

“Pengoperasian HMM pernah diperakui oleh Pertubuhan Kesihatan Dunia sebagai HMM Tahap 3 terbaik iaitu HMM menjadi pusat rujukan bagi hospital lain di sekitar Cox’s Bazar,” katanya.

Mengulas perkembangan lain, beliau berkata pada masa ini seramai 1,361 pegawai dan anggota ATM terbabit dalam penugasan membantu Polis Diraja Malaysia menguatkuasakan Perintah Kawalan Pergerakan Pemulihan (PKPP) termasuk Perintah Kawalan Pergerakan Diperketatkan (PKPD) Bersasar di Perlis dan Kedah melalui pelaksanaan sekatan jalan raya. – Bernama

Penafian: Kenyataan berita atau artikel ini adalah pandangan peribadi penulis dan tidak mewakili pendirian rasmi Media Isma Sdn Bhd atau Portal Islam dan Melayu Ismaweb.net.

Artikel berkaitan

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button