Berita UtamaDunia

Banjir Sudan: Krisis terburuk sejak berdekad jejas 730,000 penduduk

40,236 rumah, 97,791 ekar tanah pertanian, 224 kemudahan musnah

KHARTOUM, 1 Safar 1442H, Sabtu – Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) memaklumkan, seramai 730,000 orang terjejas teruk akibat banjir di Sudan, krisis terburuk dihadapi negara itu dalam beberapa dekad.

Kenyataan itu dikeluarkan oleh Pejabat PBB untuk Penyelarasan Hal Ehwal Kemanusiaan (OCHA), yang telah menangani banjir berterusan Sudan sejak awal musim hujan pada bulan Jun.

Kenyataan itu mengumumkan: “Lebih daripada 100 orang kehilangan nyawa dan jumlah mereka yang terjejas teruk melebihi 730,000 pada 16 September”.

“Hujan lebat selama beberapa minggu menyebabkan kematian, pemindahan dan pemusnahan besar infrastruktur serta kehidupan utama di seluruh negara,” menurut kenyataan itu.

Kenyataan turut menyatakan organisasi kemanusiaan, yang telah memperluas operasi menyokong tindak balas yang diketuai oleh pemerintah, berhasil menyampaikan bantuan penting kepada sekurang-kurangnya 320,000 orang, selain memberikan mereka tempat tinggal, air bersih dan layanan kesihatan.

Beberapa negara terutama Turki, Qatar, Mesir, Iraq dan Arab Saudi terus mengirim bantuan segera ke Sudan, untuk membantu pihak berwajib dalam usaha meredakan kesan daripada banjir yang melanda negara itu.

Pada hari Khamis, Kementerian Dalam Negeri Sudan menyatakan bahawa 97,062 buah rumah terjejas akibat bencana itu, termasuk 40,236 musnah sepenuhnya dan 57,826 lagi mengalami kerosakan sebahagian, sementara 97,791 ekar tanah pertanian, 396 kedai, gudang dan 224 kemudahan mengalami kerosakan. 

Selain itu, 5,950 ekor ternakan dilaporkan mati.

Pada 5 September, Majlis Pertahanan dan Keselamatan mengisytiharkan darurat di seluruh negara selama tiga bulan, menganggapnya sebagai kawasan bencana alam. – Agensi

Penafian: Kenyataan berita atau artikel ini adalah pandangan peribadi penulis dan tidak mewakili pendirian rasmi Media Isma Sdn Bhd atau Portal Islam dan Melayu Ismaweb.net.

Artikel berkaitan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button