Berita Utama

COVID-19: 1 lagi kluster baharu dikesan di Semporna, Sabah

Kluster Bakau dengan 3 kes dikesan positif dijangkiti COVID-19

KUALA LUMPUR, 1 Safar 1442H, Sabtu – Satu lagi kluster baharu dilaporkan hari ini iaitu Kluster Bakau di Semporna, Sabah, dengan tiga kes dikesan positif COVID-19.

Ketua Pengarah Kesihatan Tan Sri Dr Noor Hisham Abdullah berkata, kes indeks kluster ini merupakan seorang perempuan warga Filipina (kes ke-10145) yang juga kes kematian ke-129, dilaporkan semalam.

“Saringan COVID-19 kes indeks didapati positif pada 16 Sept 2020. Susulan itu, saringan kontak rapat telah dijalankan dan dua lagi kes positif COVID-19 bagi Kluster Bakau dikenal pasti, melibatkan satu warga tempatan dan satu warga Filipina. Mereka telah dimasukkan ke Hospital Tawau untuk rawatan,” katanya dalam kenyataan hari ini.

Beliau berkata setakat 12 tengah hari, hari ini sejumlah 109 individu telah disaring bagi kluster itu, langkah pencegahan jangkitan termasuk proses nyah kuman dan proses pembersihan, telah dijalankan di Hospital Semporna manakala punca jangkitan masih dalam siasatan.

Mengenai perincian Kluster Sungai, Dr Noor Hisham berkata, terdapat lapan kes baharu di Kedah dilaporkan hari ini, menjadikan jumlah keseluruhan kes positif kluster itu sebanyak 73 kes dengan 23,935 individu disaring setakat 12 tengah hari ini.

Di Kedah, 23,748 individu disaring dengan 72 kes positif termasuk lapan kes baharu dikesan hari ini, di Pulau Pinang seramai 142 individu telah disaring dan Perlis seramai 45 orang disaring dengan satu kes positif.

Beliau berkata bagi perincian Kluster Benteng Lahad Datu (LD), terdapat satu kes baharu dilaporkan hari ini, menjadikan jumlah kes positif kluster itu sebanyak 551 kes dengan 7,985 individu telah disaring setakat 12 tengah hari ini.

Di Tawau, seramai 5,975 individu disaring dengan 399 kes positif termasuk satu kes baharu hari ini, di Lahad Datu seramai 2,009 disaring dengan 151 kes positif manakala di Sandakan, seorang individu telah disaring dan dikesan positif.

“Daripada jumlah 551 kes positif COVID-19, 272 adalah dalam kalangan warga tempatan manakala 279 merupakan bukan warganegara iaitu Filipina (185 kes); dan Indonesia (94 kes),” katanya.

Dr Noor Hisham berkata, jumlah kes akan sentiasa dikemas kini dan kategori bagi kes positif mungkin akan berubah bergantung kepada maklumat terkini hasil siasatan di lapangan, saringan kontak rapat dan aktiviti pengesanan kes secara aktif bagi kluster-kluster ini masih diteruskan. – Bernama

Penafian: Kenyataan berita atau artikel ini adalah pandangan peribadi penulis dan tidak mewakili pendirian rasmi Media Isma Sdn Bhd atau Portal Islam dan Melayu Ismaweb.net.

Artikel berkaitan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button