Berita Utama

1 lagi kluster baharu di Sabah

57 kes hari ini, 51 jangkitan tempatan, 6 import

KUALA LUMPUR, 3 Safar 1442H, Isnin – Kes baharu COVID-19 hari ini mencatat sedikit peningkatan pada 57 kes berbanding 52 semalam, dengan 51 jangkitan tempatan dan enam kes import.

Menurut Ketua Pengarah Kesihatan, Tan Sri Dr Noor Hisham Abdullah, Sabah kekal sebagai negeri yang mencatat kes tertinggi dengan 49 kes termasuk 14 kes daripada Kluster Pulau, 12 daripada Kluster Selamat, lima kes masing-masing daripada Kluster Benteng Lahad Datu dan kluster baharu iaitu Kluster Kuarters di Tongod.

Lain-lain ialah masing-masing dua kes Jangkitan Pernafasan Akut Teruk (Hospital Queen Elizabeth), saringan bergejala (Hospital Queen Elizabeth dan Hospital Lahad Datu), saringan tahanan lokap di Beaufort, dan saringan pelatih pusat rehabilitasi.

Selain itu, satu kes masing-masing kes saringan prapembedahan, kes influenza-like illness, kes saringan kontak rapat, kes saringan petugas kesihatan (Lahad Datu) dan kes saringan rujukan ke Hospital Tawau

“Dua lagi kes tempatan melibatkan masing-masing satu kes daripada Kluster Sungai, Kedah yang melibatkan warganegara dan satu kes saringan pra pembedahan Hospital Kuala Lumpur yang melibatkan warga asing,” katanya dalam kenyataan perkembangan COVID-19 hari ini.

Memperincikan lanjut mengenai kes baharu hari ini Dr Noor Hisham berkata, daripada 51 kes penularan di dalam negara, 45 kes melibatkan warga Malaysia dan enam kes adalah bukan warganegara.

Sementara itu, kes import pula melibatkan mereka yang pulang dari Indonesia (3 kes) dan masing-masing satu kes dari United Kingdom, Pakistan dan Zambia.

Perkembangan terbaharu itu menjadikan jumlah terkumpul kes COVID-19 di negara ini sebanyak 10,276 dengan kes aktif berjumlah 751 sementara kematian kekal 130 kes.

Sementara itu, terdapat 40 kes pulih sepenuhnya hari ini menjadikan jumlah kumulatif pulih sebanyak 9, 395 atau 91.43 peratus daripada jumlah keseluruhan kes.

Dr Noor Hisham berkata, pada masa ini terdapat sembilan kes positif yang dirawat di unit rawatan rapi dengan dua memerlukan bantuan pernafasan.

“Ingin dimaklumkan bahawa pengesanan kontak rapat masih dijalankan bagi semua kes positif dan kesemua kontak rapat yang dikenal pasti perlu dikuarantinkan di bawah Perintah Pengawasan dan Pemerhatian di Rumah (HSO) selama 14 hari,” katanya. – Bernama

Penafian: Kenyataan berita atau artikel ini adalah pandangan peribadi penulis dan tidak mewakili pendirian rasmi Media Isma Sdn Bhd atau Portal Islam dan Melayu Ismaweb.net.

Artikel berkaitan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button