Berita UtamaDunia

Tak boleh sentuh Hajarul Aswad, peraturan untuk jemaah umrah

Masjidil Haram akan dibasmi kuman 10 kali sehari

RIYADH, 12 Safar 1442H, Rabu – Arab Saudi semalam mengumumkan langkah-langkah baharu untuk menunaikan umrah – yang ditangguhkan selama enam bulan susulan wabak coronavirus.

Agensi berita rasmi SPA melaporkan, sebagai sebahagian daripada langkah-langkah COVID-19, struktur penghalang yang diletakkan di sekitar Kaabah dan Hajarul Aswad atau Batu Hitam akan tetap berada di tempatnya dan pengunjung tidak dibenarkan untuk menyentuhnya.

“Masjidil Haram di Makkah akan dibasmi kuman 10 kali sehari,” kata SPA, sambil menambah bahawa bilik kuarantin telah disediakan untuk pengunjung yang menunjukkan gejala COVID-19.

Minggu lalu, Arab Saudi mengumumkan akan meningkatkan larangan perjalanan yang berkaitan dengan coronavirus untuk menunaikan Umrah mulai awal bulan depan secara beransur-ansur.

Keputusan untuk membenarkan semula Umrah, atau ziarah kecil yang dilakukan oleh umat Islam, dilakukan selepas cuti hampir enam bulan.

Mulai 4 Oktober, Arab Saudi dan penduduk asing dibenarkan untuk menunaikan umrah di Masjidil Haram dengan kapasiti 30 peratus atau 6,000 orang sehari.

Sementara itu, pada 18 Oktober, kerajaan Teluk akan mengizinkan 15,000 jemaah sehari untuk menunaikan umrah dan solat di Masjid Nabawi di Madinah

SPA berkata, jemaah tempatan dan antarabangsa yang datang untuk menunaikan umrah dan ibadah akan diterima mulai 1 November.

Sementara itu, Masjidil Haram dan Masjid Nabawi akan dibuka untuk ibadah pada kapasiti penuh dengan mengambil langkah-langkah perlindungan COVID-19. – Agensi

Penafian: Kenyataan berita atau artikel ini adalah pandangan peribadi penulis dan tidak mewakili pendirian rasmi Media Isma Sdn Bhd atau Portal Islam dan Melayu Ismaweb.net.

Artikel berkaitan

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button