Berita Utama

383 tabika, taska Kemas ditutup

Di tiga negeri yang telah bertukar status jadi Zon Merah

KUALA LUMPUR, 17 Safar 1442H, Ahad – Sejumlah 383 taman bimbingan kanak-kanak (tabika) dan taman asuhan kanak-kanak (taska) Jabatan Kemajuan Masyarakat (Kemas) telah ditutup setakat ini, kata Ketua Pengarahnya, Datuk Mohamad Yasid Bidin.

Beliau berkata, penutupan itu melibatkan tabika dan taska di tiga negeri iaitu Kedah, Sabah serta Terengganu yang telah bertukar status menjadi Zon Merah akibat penularan pandemik COVID-19.

“Di Kedah, sejumlah 276 tabika ditutup, di Sabah sebanyak 96 tabika, di Terengganu pula dua tabika manakala sembilan lagi yang ditutup adalah Taska di Sabah,” katanya ketika diminta mengulas penutupan itu susulan peningkatan kes COVID-19 selepas merasmikan Hari Potensi Kemas Wilayah Persekutuan di Dewan Kuartza, Pusat Kegiatan Masyarakat Kemas Kg Sri Batu di sini hari ini.

Ketika berucap pada majlis itu, Mohamad Yasid berkata sambutan Hari Potensi Kemas tahun ini adalah berbeza kerana dilaksanakan secara dalam talian dan disertai 316 tabika di seluruh Malaysia.

“Program Hari Potensi Kemas merupakan acara tahunan dan dijadikan sebagai aktiviti kokurikulum tabika dengan tujuan mencungkil bakat, memupuk nilai-nilai murni, membentuk keyakinan diri, memberikan kecergasan mental dan ketangkasan fizikal, mengembangkan minat, kreativiti dan estetika kanak-kanak prasekolah selaras dengan Kurikulum Standard Prasekolah Kebangsaan Kementerian Pendidikan Malaysia,” katanya. – Bernama

Penafian: Kenyataan berita atau artikel ini adalah pandangan peribadi penulis dan tidak mewakili pendirian rasmi Media Isma Sdn Bhd atau Portal Islam dan Melayu Ismaweb.net.

Artikel berkaitan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button