Berita Utama

90 individu termasuk kontak rapat Menteri Agama negatif COVID-19

Jumlah termasuk mereka yang hadir ke mesyuarat khas MKN

KUALA LUMPUR, 18 Safar 1442H, Selasa – Seramai 90 individu termasuk kontak rapat kepada Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal Agama), Datuk Seri Dr Zulkifli Mohamad Al-Bakri disahkan negatif COVID-19, kata Ketua Pengarah Kesihatan, Tan Sri Dr Noor Hisham Abdullah.

Beliau berkata, jumlah itu termasuk mereka yang hadir ke mesyuarat khas Majlis Keselamatan Negara (MKN) di Jabatan Perdana Menteri (JPM) pada Sabtu lepas (3 Oktober), juga dihadiri Zulkifli yang disahkan positif COVID-19 semalam.

“Setakat ini, Pejabat Kesihatan Daerah (PKD) berkaitan masih mengenal pasti kontak rapat beliau (Zulkifli) dan menjalankan penilaian risiko dan saringan yang diperlukan.

“PKD akan meneruskan proses mengenal pasti kontak rapat lain dan perkembangan akan diumumkan dari semasa ke semasa,” katanya menerusi sidang media secara maya dari kediamannya yang disiarkan di Facebook Kementerian Kesihatan (KKM), hari ini.

Semalam, Dr Noor Hisham memaklumkan seorang individu yang menghadiri mesyuarat di JPM pada Sabtu lepas dikesan positif COVID-19, diikuti kenyataan Zulkifli sendiri menerusi media sosial mengesahkan dirinya kini menerima rawatan akibat wabak itu.

Dr Zulkifli yang mempunyai sejarah perjalanan ke Sabah baru-baru ini, menyeru agar orang ramai hadir pada majlis membabitkan dirinya dari 24 Sept hingga 4 Okt, menjalani pemeriksaan saringan COVID-19 di klinik kesihatan dengan segera.

Berikutan itu, Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin mengeluarkan kenyataan bahawa semua kontak rapat termasuk menteri Kabinet semasa mesyuarat berkenaan diberikan surat perintah pengawasan dan pemerhatian di rumah (HSO) selama 14 hari dari 3 Okt selain turut dipakaikan gelang pengawasan.

Muhyiddin juga memaklumkan beliau sendiri menjalani kuarantin kendiri selama dua minggu mengikut nasihat KKM.

Dr Noor Hisham yang turut hadir pada mesyuarat MKN itu juga terpaksa menjalani kuarantin di rumah. – Bernama

Penafian: Kenyataan berita atau artikel ini adalah pandangan peribadi penulis dan tidak mewakili pendirian rasmi Media Isma Sdn Bhd atau Portal Islam dan Melayu Ismaweb.net.

Artikel berkaitan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button