Berita UtamaDunia

Rakyat Yaman protes perjanjian normalisasi Israel

Penunjuk perasaan turut kecam kuasa asing di wilayah tersebut

SANA’A, 27 Safar 1442H, Khamis – Rakyat Yaman turun ke jalan-jalan di wilayah tenggara Hadhramaut untuk memprotes perjanjian normalisasi antara beberapa negara Arab dengan Israel.

Penunjuk perasaan dilaporkan mengadakan demonstrasi di Hadhramaut, semalam dengan membawa sepanduk yang bertulis: “Kami hanya akan menerima apa yang memuaskan rakyat Palestin.”

Demonstrasi itu berlaku setelah Emiriah Arab Bersatu (UAE) dan Bahrain menandatangani perjanjian kontroversi untuk menormalkan hubungan dengan Israel di White House pada 15 September, di tengah-tengah kemarahan di seluruh Palestin dan dunia Islam.

Rakyat Palestin, yang memperjuangkan kemerdekaan negara di Tebing Barat dan Gaza yang diduduki, dengan Baitulmaqdis Timur sebagai ibu kotanya, memandang kesepakatan itu sebagai pengkhianatan terhadap tujuan mereka.

Sebuah laporan Israel, yang berdasarkan tinjauan dibuat oleh Kementerian Hal Ehwal Strategik Israel, mendapati bahawa 81 peratus pengguna media sosial Arab memberi respon ‘negatif’ terhadap perjanjian normalisasi baru-baru ini yang ditandatangani antara Israel, UAE dan Bahrain, dengan 8 peratus mempunyai pandangan ‘sangat negatif’, sementara hanya 5 peratus yang melihatnya secara positif.

Tinjauan lain menunjukkan bahawa penduduk Arab terus-menerus menentang pengakuan Israel dan menjalin hubungan dengannya.

Hasil Indeks Pendapat Arab 2019-2020 menunjukkan bahawa negara-negara Arab memandang Israel sebagai ancaman utama yang dihadapi oleh negara mereka.

Juga pada hari Rabu, penunjuk perasaan Yaman mengecam kehadiran kuasa asing yang bertapak di wilayah tersebut.

Sebilangan bandar selatan Yaman dikendalikan oleh militan dari Majlis Peralihan Selatan (STC) yang disokong oleh UAE.

Militan STC secara berkala bertempur dengan militan yang disokong Riyadh yang setia kepada bekas Presiden Abd Rabbuh Mansur Hadi walaupun menjadi sebahagian daripada kempen yang dipimpin Arab Saudi terhadap Yaman.

Arab Saudi dan sejumlah sekutu serantau melancarkan kempen menentang Yaman pada bulan Mac 2015, dengan tujuan untuk mengembalikan pemerintahan Abd Rabbuh.

Projek Data Lokasi dan Acara Konflik Bersenjata yang berpusat di AS (ACLED), sebuah organisasi penyelidikan konflik, menganggarkan bahawa perang telah meragut lebih dari 100,000 nyawa.

Militan yang disokong Arab Saudi dan pasukan pemisah saingan bersetuju pada bulan Julai untuk berkongsi kuasa di selatan Yaman dalam usaha untuk menghentikan pertempuran. – Agensi

Penafian: Kenyataan berita atau artikel ini adalah pandangan peribadi penulis dan tidak mewakili pendirian rasmi Media Isma Sdn Bhd atau Portal Islam dan Melayu Ismaweb.net.

Artikel berkaitan

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button