Berita UtamaDunia

Bahrain, Israel jalin misi diplomatik rahsia lebih sedekad

Sembunyi di sebalik syarikat promosi ratusan perjanjian perniagaan

TEL AVIV, 6 Rabiulawal 1442H, Jumaat – Negara haram Israel dilaporkan sudah menjalankan misi diplomatik rahsia di Bahrain selama lebih daripada sedekad melalui syarikat yang disenaraikan sebagai firma perunding komersial, iaitu sebelum kedua-dua buah negara menandatangani perjanjian untuk menjalinkan hubungan secara rasmi.

Laman web berita American Axios melaporkan, bahawa kewujudan kedutaan rahsia itu berada di bawah perintah lelucon oleh rejim Zionis selama 11 tahun.

Laporan itu menambah, sebuah syarikat yang sebelumnya bernama ‘Pusat Pembangunan Antarabangsa’ digunakan sebagai persembunyian untuk misi rahsia, dengan diplomat berkebangsaan berkhidmat sebagai pemegang saham, yang mempromosikan ratusan perjanjian perniagaan antara firma Israel dan Bahrain ketika mereka berfungsi sebagai saluran komunikasi antara Tel Aviv serta Manama.

Idea untuk misi rahsia itu berkembang daripada rundingan pada 2007-2008 antara Menteri Luar Israel ketika itu, Tzipi Livni dan rakan sejawatnya dari Bahrain, Khalid bin Ahmed Al Khalifah, menurut laporan itu.

Keputusan untuk membuka pejabat pula dibuat pada tahun 2009, tidak lama setelah Qatar memerintahkan penutupan Pejabat Perdagangan Israel di Doha.

Pusat Pembangunan Antarabangsa menawarkan khidmat pemasaran, promosi komersial dan pelaburan, menurut laporan tersebut. 

Firma itu menukar namanya pada tahun 2013, tetapi nama semasa tidak dinyatakan atas alasan keselamatan.

Laporan itu menamakan diplomat Israel yang bertugas di syarikat sebagai Brett Jonathan Miller, seorang warga Afrika Selatan yang kemudian dilantik pada tahun 2013 sebagai Konsul Jeneral Israel di bandar pelabuhan India di Mumbai. 

Selain itu, turut dinamakan adalah Ido Moed, warga Belgium yang kini bertugas sebagai penyelaras siber di Kementerian Luar Israel dan Idan Fluss, seorang warga Britain yang kini bertugas sebagai Timbalan Ketua Pengarah Kementerian Luar Israel untuk ekonomi.

Ahad lalu, Israel dan Bahrain secara rasmi menjalin hubungan diplomatik dalam satu majlis di Manama setelah kedua-dua negara mencapai perjanjian yang diusahakan Amerika Syarikat (AS) bulan lalu, kata pegawai Israel.

Delegasi Israel dan pegawai di Bahrain menandatangani ‘kerjasama komuniti mewujudkan hubungan diplomatik penuh,’ kata seorang pegawai Israel di Manama.

Susulan itu, Israel menghantar permohonan rasmi untuk membuka kedutaan di Manama, lapor Agensi Berita Sputnik.

Surat yang mengandungi permohonan rasmi oleh Menteri Luar Israel, Gabi Ashkenazi itu diserahkan oleh Ketua Turus Tentera, Haim Regev kepada rakan sejawatan Ashkenazi, Abdullatif bin Rashid Alzayani pada Ahad. – Agensi

Penafian: Kenyataan berita atau artikel ini adalah pandangan peribadi penulis dan tidak mewakili pendirian rasmi Media Isma Sdn Bhd atau Portal Islam dan Melayu Ismaweb.net.

Artikel berkaitan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button