Berita Utama

Tempoh lanjut PKPB Sabah termasuk 4 kawasan PKPD

688 orang ditahan kerana langgar SOP: Ismail Sabri

KUALA LUMPUR, 8 Rabiulawal 1442H, Ahad – Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat (PKPB) di Sabah yang dilanjutkan tempohnya juga bakal meliputi kawasan Tawau, Lahad Datu, Kunak dan Semporna – kawasan PKPD.

Dalam satu kenyataan, Menteri Kanan (Kluster Keselamatan), Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob berkata, PKPB di seluruh negeri, yang sebelumnya dijadualkan berakhir esok (26 Oktober) telah dilanjutkan hingga 9 November.

Sementara itu, katanya, polis menahan 688 orang di seluruh negara semalam kerana melanggar prosedur operasi standard (SOP) di bawah Perintah Kawalan Pergerakan Pemulihan (PKPP).

“Daripada jumlah itu, 678 dikenakan kompaun, sementara 10 direman.

“Kesalahan termasuk kegagalan memakai pelitup muka (211), aktiviti yang tidak mengamalkan penjarakan fizikal (213), kegagalan menyediakan kemudahan pendaftaran di premis (136), perjalanan antara negeri dan antara daerah yang tidak dipersetujui (37) dan lain-lain (91).”

Beliau berkata, pasukan petugas pematuhan SOP mengadakan pemeriksaan di seluruh negara di 3,360 pasar raya, 4,700 restoran, 1,307 gerai, 1,149 kilang, 3,354 bank dan 747 pejabat kerajaan.

Mengenai Ops Benteng yang sedang berlangsung untuk membendung kemasukan pendatang tanpa izin di sempadan negara, Ismail Sabri berkata, 10 pendatang tanpa dokumen ditangkap dan lima kenderaan disita.

Selain itu, katanya sejak 30 Mac, Kementerian Perumahan dan Kerajaan Tempatan telah melakukan 10,751 operasi pembersihan di seluruh negara di 136 zon.

“Semalam, 33 sanitasi dilakukan di lima zon merah, 10 zon kuning, dan tiga zon hijau.

“Operasi dilakukan di Sarawak (lapan), Melaka (enam), Pulau Pinang dan Kuala Lumpur (empat), Sabah (tiga), Perak (dua), Terengganu (dua), dan masing-masing di Negri Sembilan, Johor, Perlis dan Labuan.

Mengenai langkah-langkah kuarantin, Ismail Sabri berkata, 54,312 rakyat Malaysia kembali dari luar negara antara 24 Julai dan semalam (Sabtu).

“Dari jumlah tersebut, 8,683 menjalani kuarantin wajib, sementara 381 dihantar ke hospital untuk mendapatkan rawatan.

“Sebanyak 45,248 individu discaj dan dibenarkan pulang,” katanya.

Penafian: Kenyataan berita atau artikel ini adalah pandangan peribadi penulis dan tidak mewakili pendirian rasmi Media Isma Sdn Bhd atau Portal Islam dan Melayu Ismaweb.net.

Artikel berkaitan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button