Berita Utama

KKM nafi data COVID-19 dimanipulasi

Data dikumpul hingga 12 tengah hari guna sistem informasi kesihatan awam di setiap negeri

PUTRAJAYA, 9 Rabiulawal 1442H, Isnin – Ketua Pengarah Kesihatan Tan Sri Dr Noor Hisham Abdullah menafikan Kementerian Kesihatan (KKM) memanipulasikan data pandemik COVID-19 yang dilaporkan pihaknya.

Beliau berkata data COVID-19 dikumpulkan KKM sehingga 12 tengah hari setiap hari menggunakan sistem informasi maklumat kesihatan awam di setiap negeri.

”Ia bukan dilakukan oleh saya seorang tetapi bersama pasukan sebalik tabir dari hari pertama (kes COVID-19).

“Janganlah bila sifar (kes COVID-19) dicatatkan data itu diterima. Tetapi bila 1,000 kes dicatatkan ada pihak yang tidak terima data tersebut,” katanya menjawab soalan pemberita pada sidang media perkembangan terkini COVID-19 di sini hari ini.

Dr Noor Hisham berkata perbincangan turut dilakukan dalam menentukan kluster sesuatu kes.

Malaysia hari ini mencatatkan 1,240 kes baharu positif COVID-19, angka tertinggi sejak pandemik itu bermula di negara ini. Ini merupakan kali kedua Malaysia mencatatkan kes positif baharu mencecah empat angka selepas mencatatkan 1,228 kes baharu Sabtu lepas.

Sementara itu Dr Noor Hisham menjelaskan sidang media perkembangan COVID-19 dibatalkan pada saat akhir semalam kerana beliau diminta membentangkan situasi terkini kes COVID-19 pada Perbincangan Khas Raja-Raja Melayu yang berlangsung di Istana Negara.

“Saya berkongsi perjalanan Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) (dalam menangani COVID-19) dari Disember hingga kini, perkembangan terkini COVID-19 dan tugas-tugas di lapangan,” katanya.

Semalam, sidang media Noor Hisham yang dijadualkan pada 5.30 petang dibatalkan pada kira-kira 3.45 petang.

Dr Noor Hisham berkata dalam pembentangan semalam beliau turut memaklumkan mengenai jangkaan KKM iaitu situasi COVID-19 dijangka boleh dikawal dalam tiga hingga empat minggu.

Beliau berkata dalam sesi pembentangan itu, KKM turut ditanya mengenai vaksin dan beliau memaklumkan pada masa ini terdapat sembilan kajian mengenai vaksin namun KKM masih belum mendapatkan laporan yang lengkap katanya. – Bernama

Penafian: Kenyataan berita atau artikel ini adalah pandangan peribadi penulis dan tidak mewakili pendirian rasmi Media Isma Sdn Bhd atau Portal Islam dan Melayu Ismaweb.net.

Artikel berkaitan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button