Berita Utama

Muhyiddin ajak umat Islam bermunajat hadapi COVID-19

Rasulullah ﷺ sebaik-baik teladan miliki sifat Rabbani, akhlak terpuji

KUALA LUMPUR, 12 Rabiulawal 1442H, Khamis – Bersempena sambutan Maulidur Rasul, Tan Sri Muhyiddin Yassin hari ini mengajak seluruh umat Islam untuk terus bermunajat di kala negara masih diuji dengan penularan jangkitan COVID-19, serta dalam usaha memulihkan ekonomi dan memperkukuh perpaduan dalam kalangan rakyat.

Bermunajat bermaksud mengharapkan keredaan, hidayah dan pertolongan Allah dengan membanyakkan zikir dan doa.

Perdana Menteri berkata, ujian itu seharusnya mengukuhkan iltizam umat Islam untuk lebih mengasihi dan mendekatkan diri kepada ajaran Nabi Muhammad ﷺ yang tidak pernah melupakan umatnya.

“Semoga dengan usaha ini kita akan beroleh sebanyak mungkin keberkatan dan keredaan Allah SWT, serta kita semua digolongkan dalam kalangan umat yang sentiasa dikasihi, dan kelak akan menerima syafaat Rasulullah ﷺ, insya-Allah,” katanya dalam perutusan sempena sambutan Maulidur Rasul hari ini, melalui hantaran Facebooknya.

Beliau berkata, Rasulullah ﷺ merupakan sebaik-baik teladan yang memiliki sifat-sifat Rabbani dan akhlak terpuji, yang tiada tolok bandingnya dan menjadi rujukan dalam kehidupan manusia.

“Saban tahun, kita memperingati tarikh kelahiran Nabi Muhammad ﷺ sebagai bukti kasih dan sanjungan terhadap risalah perjuangan serta pengorbanan Baginda ﷺ terhadap umatnya. Tema sambutan pada tahun ini adalah ‘Ummah Rabbani Negara Harmoni’,” katanya.

Muhyiddin berkata, tema berkenaan dipilih untuk menggambarkan peri pentingnya sifat Rabbani dan kepatuhan hamba kepada pencipta yang akhirnya akan membawa kepada keharmonian ummah dan negara.

”Bersempena sambutan Maulidur Rasul ini, saya ingin mengajak saudara dan saudari sekalian untuk memperbanyakkan selawat ke atas junjungan besar Nabi Muhammad ﷺ, menghayati sirah serta berusaha sedaya upaya untuk mencontohi sunnah insan yang sangat mulia dan kita kasihi ini,” katanya.

Perdana Menteri seterusnya memuji inisiatif dilakukan Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM) yang menggerakkan kempen “Malaysia Berselawat”.

Melalui inisiatif itu, peserta terdiri daripada rakyat Malaysia, dianjurkan merakam selawat dalam bentuk video pendek yang dikongsi di media sosial masing-masing dengan hashtag #SemarakCintaRasul serta tag laman sosial JAKIM.

“Ini bukan sahaja inisiatif sangat baik dan bersesuaian dengan amalan norma baharu yang perlu kita laksanakan dalam kehidupan seharian, bahkan lebih utama melambangkan bukti kasih sayang kita kepada baginda Rasulullah melalui amalan berselawat ke atas Nabi ﷺ,” kata Muhyiddin. – Bernama

Penafian: Kenyataan berita atau artikel ini adalah pandangan peribadi penulis dan tidak mewakili pendirian rasmi Media Isma Sdn Bhd atau Portal Islam dan Melayu Ismaweb.net.

Artikel berkaitan

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button