Berita UtamaDunia

Israel giat jarah tanah Palestin dengan tebang pokok zaitun

Kerja pembinaan dijalankan bagi perluas penempatan haram

NABLUS, 18 Rabiulawal 1442H, Rabu – Puluhan pokok zaitun di Palestin ditebang oleh penduduk haram Yahudi di Tebing Barat yang diduduki.

Pegawai Palestin, Ghasan Daughlas berkata, pokok-pokok yang terletak di Nablus dimusnahkan oleh sekumpulan penduduk haram dari pemukiman Kida.

Ghasan yang bertanggungjawab memantau kegiatan penempatan Israel di Tebing Barat Utara berkata, kerja-kerja pembinaan juga telah dijalankan bagi memperluas penempatan haram di kawasan itu.

Sementara itu, warga Palestin di kota Nablus turut mengadu bahawa ladang mereka diserang oleh penduduk haram yang mendapat perlindungan rejim pengganas Israel.

Hampir 166,000 penempatan Palestin dimusnahkan rejim pengganas Israel sejak ia didirikan pada tahun 1948.

Pusat Penyelidikan Tanah Persatuan Pengajian Arab di Baitulmaqdis melaporkan, lebih sejuta penduduk Palestin kehilangan tempat tinggal dan pekerjaan.

“Selama sembilan bulan pertama tahun 2020, pasukan penjajah (Israel) merobohkan 450 rumah dan kemudahan milik Palestin.

“Ia juga mendorong beberapa warga Palestin terpaksa merobohkan kediaman sendiri atas desakan rejim Zionis, “ kata pusat itu. – Agensi

Penafian: Kenyataan berita atau artikel ini adalah pandangan peribadi penulis dan tidak mewakili pendirian rasmi Media Isma Sdn Bhd atau Portal Islam dan Melayu Ismaweb.net.

Artikel berkaitan

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button