Berita UtamaDunia

IOM selamatkan 575 migran di luar pantai Libya

1,200 daripada 10,000 migran cuba seberang Laut Tengah lemas

BERLIN, 20 Rabiulawal 1442H, Jumaat – Organisasi Antarabangsa untuk Migrasi (IOM) menyelamatkan 575 migran di luar pantai Libya dalam operasi berasingan sejak beberapa hari lalu.

Dalam satu kenyataan, IOM berkata, tentera laut Libya telah menyelamatkan 443 migran antara 27 Oktober hingga 2 November lalu.

Katanya, kebanyakan migran yang diselamatkan telah dibawa pulang ke rumah masing-masing.

Pada masa sama, organisasi itu menggesa migran kembali ke Libya dan menekankan bahawa pelabuhan berkenaan tidak selamat.

Dalam kenyataan sama, organisasi itu mendakwa, jumlah migran yang dikembalikan ke Libya sejak awal tahun ini melebihi 10,000 orang.

Meskipun berlakunya keganasan sejak penggulingan bekas pemimpin Libya, Muammar Gaddafi pada 2011, negara ini menjadi titik transit utama bagi para migran yang melarikan diri dari ketidakstabilan dalam beberapa perkara di Afrika dan Timur Tengah, selain berusaha menuju ke Eropah.

Cubaan untuk berhijrah ke pantai Libya meningkat hampir 300 peratus antara Januari dan April tahun ini, berbanding tempoh sama tahun lalu, menurut data rasmi Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB).

Tahun lalu, IOM melaporkan lebih 100,000 migran telah berusaha menyeberangi Laut Tengah, manakala 1,200 daripadanya lemas. – Agensi

Penafian: Kenyataan berita atau artikel ini adalah pandangan peribadi penulis dan tidak mewakili pendirian rasmi Media Isma Sdn Bhd atau Portal Islam dan Melayu Ismaweb.net.

Artikel berkaitan

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button