Berita UtamaDunia

Menteri Kewangan Turki umum letak jawatan

Pelantikan Naci Agbal dijangka sebab Albayrak berundur

ANKARA, 24 Rabiulawal 1442H, Selasa – Menteri Kewangan Turki, Berat Albayrak telah mengundurkan diri daripada jawatannya dipercayai kerana keadaan kesihatannya yang merosot.

Tindakan itu mengejutkan banyak pihak di negara berkenaan dan menjadikan keadaan ekonominya semakin tidak menentu.

Albayrak, yang menikah dengan puteri sulung Presiden Recep Tayyip Erdogan, mengumumkan pengunduran dirinya dalam catatan Instagram, malam tadi.  

“Setelah berkhidmat dalam jawatan menteri selama hampir lima tahun, saya mengambil keputusan untuk tidak meneruskan tugas kerana masalah kesihatan,” tulisnya.

Menjawat jawatan itu pada bulan Julai 2018, Albayrak sebelumnya adalah Menteri Tenaga daripada tahun 2015, dan telah menjadi anggota utama pemerintahan Erdogan, memainkan peranan besar dalam menggubal dasar ekonomi kontroversi presiden seperti kadar faedah rendah.

Meskipun mengaku pengunduran dirinya adalah atas alasan kesihatan, ini terjadi sehari setelah Erdogan memecat Gabenor Bank Pusat dan menggantinya dengan Naci Agbal, yang merupakan Menteri Kewangan sebelum Albayrak.

Menurut agensi berita yang berpusat di London, Middle East Eye, yang menyebut sumber Turki, pelantikan Agbal dilaporkan dilakukan tanpa pengetahuan Albayrak.

Sebagai alternatif, didakwa bahawa terdapat perselisihan besar antara Albayrak dan Agbal mengenai dasar ekonomi, dengan sumber lain mengatakan: “Pelantikan itu sendiri menunjukkan bahawa Agbal akan menjawab secara langsung kepada Erdogan dan bukan Albayrak.”

Pengunduran diri Albayrak, yang belum dipersetujui oleh Erdogan, muncul ketika Turki mengalami krisis ekonomi ketika nilai Lira Turki turun menjunam berbanding dolar AS.

Sejak pengumuman pengunduran diri, terdapat juga kontroversi di seluruh Turki mengenai hakikat bahawa satu-satunya saluran berita yang menyiarkan isu tersebut di negara itu adalah HaberTurk, tanpa ada yang lain yang mengesahkan atau mengumumkan berita tersebut malam tadi. – Agensi

Penafian: Kenyataan berita atau artikel ini adalah pandangan peribadi penulis dan tidak mewakili pendirian rasmi Media Isma Sdn Bhd atau Portal Islam dan Melayu Ismaweb.net.

Artikel berkaitan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button