Berita UtamaDunia

Militan di Mozambique penggal lebih 50 kepala lelaki, remaja

Polis dapat maklumat daripada orang awam yang menemui mayat

MAPUTO, 24 Rabiulawal 1442H, Selasa – Militan yang disyaki berkaitan dengan Daesh memenggal kepala lebih daripada 50 lelaki dan remaja yang mengambil bahagian dalam ritual permulaan lelaki di Mozambique, kata media tempatan, dalam insiden ganas terbaharu di timur laut negara yang dilanda pemberontakan.

Mayat yang dipenggal dilaporkan ditemui semalam, di kawasan pembukaan hutan di daerah Muidumbe.

Militan radikal yang beroperasi di daerah itu menyerang beberapa kampung berdekatan pada hujung minggu, menjarah dan membakar rumah sebelum mundur ke kawasan sekitar.

“Polis mendapat maklumat mengenai pembunuhan besar-besaran yang dilakukan oleh pemberontak melalui laporan orang awam yang menemui mayat di hutan.

“Ini adalah orang-orang muda yang berada di ritual permulaan lelaki yang ditemani oleh penjaga mereka,” kata seorang pegawai di daerah Mueda yang meminta untuk tidak disebutkan namanya.

Seorang pekerja bantuan di Mueda, yang juga enggan disebut namanya, mengesahkan pembunuhan itu telah berlaku, mengatakan beberapa anak lelaki berasal dari kawasan itu.

Dia mengatakan bahawa bahagian organ badan telah dihantar ke keluarga mereka untuk dikebumikan pada hari ini.

“Mayat-mayat itu sudah terurai dan tidak dapat ditunjukkan kepada mereka yang hadir. Pengebumian diadakan di persekitaran yang sangat menyakitkan,” kata pekerja itu.

Ekstremis telah menyebabkan kekacauan di wilayah Cabo Delgado di timur laut Mozambique sejak tiga tahun terakhir, memusnahkan kampung dan bandar sebagai sebahagian daripada kempen untuk mewujudkan ‘khalifah’.

Mereka juga telah meningkatkan serangan dalam beberapa bulan terakhir dan dengan keras merampas wilayah, mengganas dalam proses tersebut.

Pada bulan April, ekstremis juga menembak mati dan memenggal kepala lebih daripada 50 pemuda kerana didakwa enggan bergabung dengan barisan mereka.

Dipercayai bahawa lebih daripada 2,000 orang telah dibunuh sejak 2017, yang mana lebih separuh adalah orang awam, menurut kumpulan Data Lokasi Peristiwa & Peristiwa Bersenjata yang berpusat di Amerika Syarikat (AS).

Lebih daripada 400,000 penduduk yang lain telah kehilangan tempat tinggal akibat konflik dan mencari perlindungan di bandar berdekatan.

Kira-kira 10,000 orang melarikan diri ke ibu kota wilayah Pemba melalui kapal selama seminggu terakhir, menimbulkan kebimbangan mengenai akses ke air bersih dan sanitasi.

Tidak banyak yang diketahui mengenai ekstremis Mozambique, yang menyebut diri mereka Al-Shabab – walaupun mereka tidak mempunyai kaitan dengan kumpulan nama yang sama yang beroperasi di Somalia.

Tahun lalu, militan tersebut telah berikrar setia kepada Daesh. – Agensi

Penafian: Kenyataan berita atau artikel ini adalah pandangan peribadi penulis dan tidak mewakili pendirian rasmi Media Isma Sdn Bhd atau Portal Islam dan Melayu Ismaweb.net.

Artikel berkaitan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button