Artikel KhasBerita Utama

Agenda Islam, Bumiputera hadapi situasi semasa dalam negara

Keharmonian dicapai jika Islam, Bumputera difahami semua pihak

1. DALAM melihat keadaan kemelut politik yang semakin hari semakin bercelaru dengan kepelbagaian kekalutannya, Pertubuhan Muafakat Sejahtera Masyarakat Malaysia (MUAFAKAT) merasakan umat Melayu Islam harus terus mempertahankan dan memperjuangkan akidah Ahli Sunnah Wal Jamaah sebagai teras bagi kefahaman Islam yang termaktub dalam Perlembagaan Persekutuan sebagai agama bagi Persekutuan ini.

2. Di bawah payung akidah ini, MUAFAKAT berusaha membentengi akidah dan pemikiran ummah daripada serangan, kerosakan, kekufuran dan kemunafikan puak-puak yang memusuhi Islam; serta berusaha memurnikan penyelewengan akidah dan kepercayaan oleh puak Muslim yang liberal, Wahabi dan Syiah.

3. Umat Melayu Islam juga harus terus mempertahankan dan memperjuangkan kedudukan Islam, institusi kesultanan, bahasa Melayu, serta kedudukan istimewa orang Melayu dan Bumiputera, yang telah sedia diterima sebagai perjanjian kenegaraan moden oleh semua pihak supaya terus menjadi dasar pentadbiran kerajaan dan dihormati oleh semua lapisan rakyat.

4. Kefahaman konsep pemerintahan menurut Islam dalam kerangka Perlembagaan Persekutuan, yang merujuk tafsiran Ahli Sunnah Wal Jamaah adalah mengiktiraf Seri Paduka Baginda Yang Di-Pertuan Agong (YDPA) sebagai ketua negara atau Ulil Amri – dengan dukungan pentadbiran oleh jemaah Menteri atau para Wazir yang telah diamanahkan oleh YDPA dan rakyat secara majoriti.

5. Di bawah payung YDPA, MUAFAKAT menyeru seluruh rakyat Malaysia untuk bersepakat dan bersatu membina negara.

Tiga inti pati perjuangan di atas menjadi landasan pemikiran dan gerakan MUAFAKAT termasuk dalam kerjasama dengan Pertubuhan Islam Bukan Kerajaan (PIBK) lain.

6. Idealisme pembinaan negara dan meninggikan kedudukan umat Islam bertunjangkan kesepaduan seluruh cabang ilmu yang Islamik dan integratif.

Sungguhpun MUAFAKAT sendiri tidak berkecimpung dalam keseluruhan bidang ilmu, tetapi idealisme kesepaduan ini yang didukung dan dianjurkan.

7. Dalam membincangkan agenda Islam dan Bumiputera, MUAFAKAT ingin menegaskan bahawa agenda ini bukan bermaksud pengabaian, penafian atau penolakan dari kalangan yang bukan muslim atau yang bukan Bumiputera.

8. Sebaliknya, yang dimaksudkan dengan agenda Islam dan Bumiputera adalah ia sebagai teras kepada keharmonian hidup bernegara dan bermasyarakat, yang perlu difahami dan diadaptasi oleh kalangan yang bukan Muslim atau yang bukan Bumiputera.

9. Hal ini disebabkan, hanya dengan teras ini negara dan rakyat Malaysia dapat menikmati keharmonian yang asli dan kekal.

10. Dengan kata lain, apabila teras Islam dan Bumiputera difahami dan diadaptasi oleh semua pihak, sama ada yang muslim atau bukan muslim, sama ada yang Bumiputera atau bukan Bumiputera, barulah keharmonian tulen dan kekal dapat diusahakan.

11. Akan tetapi, jika teras ini diabaikan malah ditolak oleh mana-mana pihak, bukan setakat kalangan yang bukan Muslim atau yang bukan Bumiputera tidak dapat berasa tenang, bahkan orang Muslim dan Bumiputera akan turut tertekan.

Dr. Wan Adli Wan Ramli
Presiden MUAFAKAT

Penafian: Kenyataan berita atau artikel ini adalah pandangan peribadi penulis dan tidak mewakili pendirian rasmi Media Isma Sdn Bhd atau Portal Islam dan Melayu Ismaweb.net.

Artikel berkaitan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button