Berita UtamaDunia

15 orang maut dalam pertempuran antara India, Pakistan

Pegawai pemerintah Kashmir dakwa India sasar orang awam

KASHMIR, 28 Rabiulawal 1442H, Sabtu – Sekurang-kurangnya 15 orang, termasuk lima anggota keselamatan terbunuh manakala puluhan yang lain cedera ketika pasukan keselamatan India dan Pakistan berbalas tembakan melintasi Garis Kawalan (LoC) di Kashmir, sempadan de facto yang memecah-belah wilayah antara kedua-dua belah negara.

Pertembungan yang melibatkan tembakan itu, bermula pada pagi Jumaat dan berterusan hingga larut malam, dengan masing-masing menyalahkan pihak yang lain atas pertempuran singkat itu.

Pegawai India mengatakan pertukaran tembakan bermula setelah pasukan India menggagalkan usaha militan dari Pakistan untuk menyeberangi Kashmir yang ditadbir India, sementara tentera Pakistan dalam satu kenyataan pula menyatakan bahawa pihaknya telah membalas tembakan terhadap tentera India.

Menurut pegawai India, enam orang awam, tiga askar dan seorang pengawal sempadan terbunuh di pihak mereka.

Sementara itu, Pakistan mengatakan empat orang awam dan seorang askar telah terbunuh di pihak Pakistan.

Kedua-dua belah pihak kerap melakukan tembakan melintasi sempadan pergunungan, tetapi tembakan pada hari Jumaat adalah yang paling berat dalam beberapa bulan.

‚ÄúSeperti biasa, mereka menyasarkan penduduk awam tanpa penyesalan,” kata Syed Shahid Qadri, seorang pegawai pemerintah di Kashmir Pakistan, sambil menambahkan bahawa seorang wanita adalah antara yang mati dan 27 yang lain cedera.

Kashmir adalah wilayah yang dipertikaikan. Ia telah berpecah antara India dan Pakistan sejak perpecahan mereka pada tahun 1947. Negara-negara telah berperang tiga perang di rantau ini.

Pada 5 Ogos 2019, pemerintah nasionalis Hindu, Perdana Menteri India, Narendra Modi mengumumkan akan menghapus hak autonomi Kashmir.

Setelah pengumuman penghapusan status khas Kashmir, pihak berkuasa India mengenakan sekatan pergerakan yang keras, melakukan penangkapan besar-besaran dan menyekat komunikasi untuk menggagalkan sebarang protes. – Agensi

Penafian: Kenyataan berita atau artikel ini adalah pandangan peribadi penulis dan tidak mewakili pendirian rasmi Media Isma Sdn Bhd atau Portal Islam dan Melayu Ismaweb.net.

Artikel berkaitan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button