Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
Berita Utama

4 lelaki ditahan ceroboh Hutan Simpan Lesong tanam Musang King

Mereka berdegil meskipun lima amaran telah diberikan

KUANTAN, 29 Rabiulawal 1442H, Ahad – Empat lelaki ditahan disyaki terbabit aktiviti penerokaan secara haram kawasan Hutan Simpan Lesong – didakwa mengusahakan tanaman durian Musang King.

Kesemua individu itu yang berusia 29 hingga 63 tahun ditahan ketika mereka berada di kawasan Hutan Simpan Lesong, Rompin seluas 18 hektar.

Dalam operasi Pejabat Hutan Daerah (PHD) Rompin, beberapa jentera berat dan kenderaan pacuan empat roda turut dirampas.

Pegawai PHD, Shairani Mamat tidak menolak kemungkinan penerokaan tanah haram itu dilakukan secara berskala besar berikutan penggunaan pelbagai jentera seperti sebuah jentolak, dua traktor, dua jengkaut, serta tiga kenderaan pacuan empat roda.

Shairani berkata, pihaknya yakin jentera-jentera berkenaan digunakan bertujuan untuk membersih dan meratakan kawasan selain aktiviti menanam pokok.

“Mereka yang ditahan akan didakwa mengikut Akta Perhutanan Negara 1984 kerana kesalahan menceroboh dan berada dalam hutan simpan tanpa permit.

“Jentera yang disita pula akan ditempatkan di pusat simpanan barangan rampasan Pejabat Ladang Hutan Kemasul, Temerloh,” katanya seperti dilapor Sinar Harian.

Mengulas lanjut, Shairani berkata, sindiket berkenaan bukan sahaja menanam pokok durian musang king, malah turut menanam pokok durian belanda, nangka, kelapa selain membina stor simpanan barangan serta pejabat di dalam kawasan berkenaan.

“Kami percaya pihak terbabit juga bakal membuka dengan lebih luas kawasan tanaman durian musang king di kawasan ini setelah mendapati terdapat jentolak yang sedang melakukan kerja membersihkan kawasan.

“Selain itu, kita juga menemui banyak benih durian yang belum ditanam dan masih disimpan di tapak semaian,” katanya.

Katanya, pihaknya memandang serius kegiatan menceroboh hutan simpan untuk aktiviti pertanian dan kegiatan lain tanpa lesen atau kebenaran.

Tambahnya, tindakan tegas akan diambil apabila pihak terbabit masih lagi berdegil meskipun telah lima kali diberi nasihat dan amaran supaya mereka segera menghentikan kerja-kerja penerokaan, seterusnya meninggalkan Hutan Simpan Lesong.

“Kita sudah beberapa kali beri amaran tetapi mereka tidak peduli, jadi kita terpaksa bertindak tegas dengan melakukan serbuan bagi memastikan pihak berkenaan dikenakan tindakan undang-undang,” katanya.

Penafian: Kenyataan berita atau artikel ini adalah pandangan peribadi penulis dan tidak mewakili pendirian rasmi Media Isma Sdn Bhd atau Portal Islam dan Melayu Ismaweb.net.

Artikel berkaitan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button