Berita UtamaDunia

COVID-19: Korban di AS lepasi 250,000

New York kekal negeri paling banyak catat angka korban

NEW YORK, 3 Rabiulakhir 1442H, Khamis – Korban COVID-19 di Amerika Syarikat (AS) kini melepasi 250,029 orang pada Rabu dengan jumlah kes mencecah 11.4 juta, menurut Johns Hopkins University, lapor Agensi Berita Xinhua.

New York melaporkan 34,173 kematian, kekal negeri paling banyak mencatatkan angka korban diikuti Texas 20,147 manakala California, Florida dan New Jersey masing-masing mengesahkan lebih 16,000 kematian.

Di Illinois, Massachusetts, Pennsylvania dan Georgia pula virus maut itu sudah meragut lebih 9,000 nyawa.

AS kekal negara paling teruk diancam dengan korban dan kes paling tinggi di dunia, menyumbang lebih 18 peratus jumlah kematian global.

Sebuah institut kesihatan di Universiti Washington meramalkan seramai 438,941 rakyat Amerika mungkin maut akibat COVID-19 menjelang 1 Mac 2021.

Pada Rabu, Datuk Bandar New York Bill de Blasio memutuskan untuk menutup sekolah kerajaan apabila bandar raya itu mencecah tiga peratus kadar kes positif dalam tempoh tujuh hari.

Pakar turut memberi amaran perjumpaan keluarga semasa percutian sempena perayaan Thanksgiving boleh menyebabkan gelombang baharu jangkitan. – Bernama

Penafian: Kenyataan berita atau artikel ini adalah pandangan peribadi penulis dan tidak mewakili pendirian rasmi Media Isma Sdn Bhd atau Portal Islam dan Melayu Ismaweb.net.

Artikel berkaitan

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button