Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
Berita UtamaDunia

Turki teruskan pendidikan jarak jauh sehingga tahun depan

30,000 komputer tablet diserah kepada pelajar dalam tempoh 10 hari

ANKARA, 3 Rabiulawal 1442H, Khamis – Turki akan meneruskan sistem pendidikan jarak jauh mulai 20 November hingga 4 Januari tahun depan, kata Menteri Pendidikan negara itu, Ziya Selcuk, semalam.

Setelah keputusan negara untuk melaksanakan perintah berkurung, Selcuk membuat pernyataan yang memperincikan pelaksanaan pendidikan jarak jauh sesuai dengan keputusan yang diambil dalam mesyuarat Kabinet Presiden pada hari Selasa.

Selcuk menyatakan bahawa tidak akan ada peperiksaan secara langsung sehingga 31 Disember. 

Kenyataan itu mengatakan bahawa tidak ada pendidikan secara langsung yang akan diberikan di prasekolah, tadika, sekolah rendah, sekolah menengah, sekolah menengah, sekolah pendidikan khas, kursus terapan di sekolah menengah vokasional dan kursus pendidikan khas.

Selain itu, Selcuk menekankan bahawa pendidikan jarak jauh akan diteruskan melalui saluran Rangkaian Maklumat Pendidikan (EBA) dan siaran langsung TRT penyiar nasional.

Beliau menyatakan bahawa 812 guru yang bekerja di 112 bidang yang berbeza menyampaikan 1,653 pelajaran video dalam platform EBA untuk 18 juta pelajar di tadika, sekolah rendah, sekolah menengah dan sekolah menengah.

Katanya, siaran kuliah akan terus ditayangkan di skrin tiga kali sehari untuk membolehkan pelajar mengikuti pelajaran yang mereka terlepas.

Selcuk mengingatkan bahawa 60,000 komputer tablet yang dikirim oleh institusi dan organisasi awam, pentadbiran tempatan, organisasi sektor swasta dan inisiatif sivil akan disampaikan kepada pelajar selaras dengan strategi pengedaran berdasarkan keperluan.

“Proses pemerolehan 500,000 komputer tablet sudah selesai dan kami akan menyerahkannya kepada pelajar kami pada akhir tahun ini. Kami akan menyerahkan 30,000 tablet kepada pelajar kami dalam masa 10 hari ini,” kata Selcuk.

Turki mula menyiarkan pembelajaran sekolah pada 23 Mac sebagai langkah-langkah melaksanakan pendidikan jarak jauh untuk mencegah penyebaran virus.

Negara itu mencatatkan 4,215 kes baharu COVID-19 pada hari Rabu, dengan jumlah keseluruhan jangkitan kini berjumlah 425,628 pesakit.

Sebanyak 2,592 pesakit juga dilaporkan pulih, semalam menjadikan jumlahnya menjadi 361,655, sementara jumlah kematian meningkat 116 orang hingga mencapai 11,820 orang. – Agensi

Penafian: Kenyataan berita atau artikel ini adalah pandangan peribadi penulis dan tidak mewakili pendirian rasmi Media Isma Sdn Bhd atau Portal Islam dan Melayu Ismaweb.net.

Artikel berkaitan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button