Berita UtamaDunia

Pilihan raya Presiden Burkina Faso diteruskan di balik konflik ganas

Orang ramai diancam ucapan ‘selamat tinggal’ kepada jari jika terus mengundi

OUAGADOUGOU, 7 Rabiulakhir 1442H, Isnin – Konflik bersenjata dan krisis kemanusiaan yang semakin meruncing di Burkina Faso tidak menghalang rakyatnya untuk menjalankan tanggungjawab sebagai pengundi bagi pilihan raya presiden dan legislatif negara itu.

Pilihan raya berjalan lancar di ibu kota dan tidak ada laporan mengenai keganasan berskala besar di tempat lain semasa kutipan undi. Tetapi beberapa tempat mengundi di kawasan timur yang tidak aman terpaksa ditutup kerana ancaman, kata suruhanjaya pilihan raya.

“Orang ramai diancam. Mereka diberitahu jika mereka meletakkan jari pada tinta boleh mengucapkan selamat tinggal pada jari mereka,” kata ketua suruhanjaya, Newton Ahmed Barry, pada sidang media, merujuk kepada tanda dakwat yang diberikan kepada orang untuk menunjukkan bahawa mereka telah mengundi.

Kempen dijalankan bersama pertumpahan darah yang berterusan dan ketakutan serangan oleh kumpulan bersenjata pada hari pengundian berlaku.

Presiden, Roch Kabore, yang kini menuntut lima tahun lagi untuk berkuasa menghadapi 12 calon lain.

Kabore dijangka menduduki tempat pertama tetapi pembangkang berharap dapat memecah undi, menarik sokongannya sebanyak 51 peratus untuk kemenangan sepenuhnya pada pusingan pertama Ahad.  

Ia kemudian merancang untuk membentuk gabungan di belakang calon pembangkang terkuat untuk pusingan kedua pengundian.

Setelah mengundi di sebuah sekolah di ibu kota, Ouagadougou, Kabore mengatakan kepada wartawan: “Saya menyeru semua Burkinabe untuk memilih, apa pun pilihan mereka. Ini mengenai demokrasi Burkina Faso, ini mengenai pembangunan, ini mengenai keamanan.”

Bagaimanpun, tiada undian dapat dikutip di hampir 20 peratus bahagian negara, di mana wilayah tersebut berada di luar kawalan pemerintah dan serangan oleh kumpulan bersenjata hampir setiap hari.

“Sepertiga dari negara ini tidak akan dapat mengundi, jadi di satu pihak mereka akan terus merasa terasing daripada pemerintah arus perdana.

“Dan kemudian di sisi lain, adalah persepsi para pengganas bahawa mereka sebenarnya berjaya kerana jika mereka (warganegara) tidak dapat mengundi, ini bermakna mereka menang peperangan kerana jentera negara tidak mampu membantu rakyat untuk mengundim,” kata Pengarah Eksekutif Jaringan Afrika Barat untuk Pembangunan Damai, Chukwuemeka Eze kepada Al Jazeera.

Terdahulu, 14 askar terbunuh dalam serangan di utara yang diakui dilakukan oleh militan Daesh awal bulan ini, salah satu serangan dahsyat terhadap tentera dalam pemberontakan selama lima tahun.

Keganasan di utara – seperti di negara jiran Sahel, Mali dan Niger – telah terjalin dengan pertembungan antara kumpulan etnik.

Tahun lalu, konflik itu menyebabkan lebih daripada 2,000 kematian di Burkina Faso dan juga telah menarik pasukan dari Perancis dan Amerika Syarikat dalam usaha mengalahkan kumpulan bersenjata, termasuk beberapa yang mempunyai kaitan dengan kumpulan ISIL dan al-Qaeda.  

Lebih daripada satu juta orang Burkinabe telah kehilangan tempat tinggal akibat pertempuran tersebut.

Komuniti Fulani secara khusus disasarkan untuk direkrut oleh pejuang, dan serangan secara berkala mengundang pembalasan serta meneruskan siri keganasan.

Kumpulan kemanusiaan pula mengecam pembunuhan orang awam Fulani oleh militan propemerintah atau tentera. – Agensi

Penafian: Kenyataan berita atau artikel ini adalah pandangan peribadi penulis dan tidak mewakili pendirian rasmi Media Isma Sdn Bhd atau Portal Islam dan Melayu Ismaweb.net.

Artikel berkaitan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button