Berita UtamaDunia

Dua letupan bom di Syria korbankan tujuh nyawa

Militan YPG nafi serang orang awam, hanya sasar tentera Turki

ALEPPO, 9 Rabiulakhir 1442H, Rabu – Dua letupan bom mengorbankan sekurang-kurangnya tujuh orang dan mencederakan puluhan yang lain di kawasan barat laut Syria berhampiran sempadan Turki, semalam, kata saksi dan sumber polis.

Lima orang terbunuh dan 20 cedera, ada yang kritikal, dalam letupan di persimpangan jalan di pinggir bandar al Bab, utara Aleppo, kata mereka.

Beberapa jam kemudian, sekurang-kurangnya dua lagi orang awam terbunuh dan 17 cedera dalam letupan kereta di bandar Afrin, yang merupakan kawasan Kurdish yang kebanyakannya diambil oleh tentera Turki dan sekutu Syria daripada militan YPG Kurdi pada tahun 2018.

Pegawai pertahanan awam mengatakan jumlah kematian dijangka meningkat.

Dua bandar, yang ditadbir oleh Turki dengan bantuan pemberontak Arab Syria, pada tahun 2019 sering dilanda pengeboman yang dilakukan di kawasan awam yang sesak.

Turki dan sekutu pemberontaknya menuduh militan YPG melakukan letupan yang telah membunuh puluhan orang di bandar Arab yang berdekatan dengan sempadan di bawah kawalan mereka.

Dilaporkan tujuan militan itu adalah untuk menjadikan mereka sukar dikawal dan menanam rasa takut di kalangan orang awam.

Tidak ada komen segera daripada YPG, yang telah menolak tuduhan serangan sebelumnya terhadap orang awam.  

Pihaknya mendakwa, hanya menyasarkan tentera Turki dan sekutunya dalam kempen gerila untuk mengusir ‘penjajah’.

YPG mengatakan Ankara ingin mengusir orang Kurdish dan mahu orang Arab di situ.

Turki menganggap YPG sebagai kumpulan pengganas yang terikat dengan Parti Pekerja Kurdistan (PKK) di dalam sempadannya sendiri.- Agensi

Penafian: Kenyataan berita atau artikel ini adalah pandangan peribadi penulis dan tidak mewakili pendirian rasmi Media Isma Sdn Bhd atau Portal Islam dan Melayu Ismaweb.net.

Artikel berkaitan

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button