Berita Utama

Kluster Teratai: 19 kertas siasatan dibuka terhadap Top Glove

Majikan boleh didenda sehingga RM 50,000 bagi setiap kesalahan

PUTRAJAYA, 16 Rabiulakhir 1442H, Rabu – Sebanyak 19 kertas siasatan dibuka terhadap syarikat pengeluar sarung tangan, Top Glove yang dikaitkan dengan Kluster Teratai di Selangor di mana jangkitan dilaporkan berlaku di kalangan pekerja di asramanya.

Ketua Pengarah Tenaga Kerja, Asri Ab Rahman berkata, jabatan itu membuka 21 kertas siasatan mengenai pelanggaran Akta Standard Minima Perumahan, Penginapan dan Kemudahan Pekerja 1990 (Akta 446) berikutan operasi penguatkuasaan di Perak, Kedah, Kelantan, Negeri Sembilan dan Johor minggu lalu.

Daripada jumlah itu, beliau mengatakan 19 kertas siasatan adalah terhadap Top Glove.

“Kami telah menyerahkan kertas siasatan kepada Wakil Pendakwa Raya dan akan membawa kes-kes tersebut ke pengadilan setelah kami mendapat kebenaran,” katanya.

Namun, beliau tidak mendedahkan jumlah tuduhan yang dikenakan terhadap Top Glove.

Secara keseluruhannya, beliau mengatakan bahawa kemungkinan 63 tuduhan bakal dihadapkan terhadap syarikat yang melanggar akta tersebut termasuk Top Glove.

Asrama pekerja Top Glove di Meru, Klang, telah ditempatkan di bawah Perintah Kawalan Pergerakan Diperketatkan (PKPD) berikutan peningkatan kes COVID-19.

Pada hari Isnin, sebanyak 5,805 ujian telah dilakukan terhadap pekerja pengeluar sarung tangan getah, dengan 3,406 didapati dijangkiti.

Teratai adalah Kluster COVID-19 terbesar di negara hingga kini.

Operasi penguatkuasaan di Top Glove dilakukan pada 26 November dan siasatan yang dilakukan ke atas tempat tinggal dan asrama pekerjanya mendapati bahawa ia tidak mematuhi ketentuan di bawah akta tersebut.

Menurut Kementerian Sumber Manusia, kesalahan utama adalah kegagalan pihak syarikat untuk memohon sijil penginapan dari Ketua Pengarah Jabatan Tenaga Kerja.

“Kegagalan itu menyebabkan kesalahan lain dilakukan, termasuk keadaan sempit, tempat tinggal yang tidak kondusif dengan pengudaraan yang tidak sesuai,” kata kementerian itu.

Akta itu, yang berkuat kuasa mulai 1 September, menetapkan perlunya majikan mendapatkan sijil penginapan daripada Jabatan Tenaga Kerja Semenanjung Malaysia.

Jika sabit kesalahan, majikan boleh dihukum dengan denda sehingga RM 50,000 bagi setiap kesalahan.

Asri mengatakan bahawa setakat ini, hanya 665 daripada 54,000 syarikat yang menyediakan tempat tinggal untuk pekerja yang telah memohon sijil penginapan, sambil menambah bahawa jabatan itu menyasarkan semua syarikat yang terlibat untuk memohon perakuan pada akhir tahun 2021.

Sementara itu, Top Glove mengulangi bahawa ia menyediakan lebih banyak kemudahan penginapan untuk pekerjanya.

Ia juga mengatakan bahawa usaha sedang dilakukan untuk memperbaiki tempat tinggal pekerja yang ada ‘memandangkan sejumlah besar pekerja yang kita gunakan’.

Semua rancangan ini dijangka selesai pada akhir bulan ini, katanya dalam satu kenyataan semalam.

Menurut kenyataan itu, Top Glove telah menghabiskan sekitar RM20 juta dalam dua bulan terakhir untuk membeli 100 unit pangsapuri untuk dijadikan sebagai asrama mematuhi syarat pemerintah.

Penafian: Kenyataan berita atau artikel ini adalah pandangan peribadi penulis dan tidak mewakili pendirian rasmi Media Isma Sdn Bhd atau Portal Islam dan Melayu Ismaweb.net.

Artikel berkaitan

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button