Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
Berita Utama

Ahmad Faizal akur gagal dapat sokongan undi percaya

Beri jaminan peralihan kerajaan negeri dilakukan berhemah

IPOH, 18 Rabiulakhir 1442H, Jumaat – Menteri Besar Perak, Datuk Seri Ahmad Faizal Azumu memberi jaminan akan melakukan peralihan kerajaan negeri yang baharu secara berhemah selepas beliau gagal mendapat sokongan majoriti daripada ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) hari ini.

Katanya, beliau reda dengan keputusan itu.

“Adalah satu kebanggaan buat saya untuk berkhidmat bagi negeri ini dan patik dengan izin menjunjung kasih kepada Sultan Perak atas kesempatan patik untuk menabur bakti pada Sultan. Terima kasih semua,” katanya.

Ahmad Faizal berkata demikian pada persidangan Dewan Undangan Negeri Perak di sini hari ini, selepas Speaker DUN Datuk Mohammad Zahir Abdul Khalid mengumumkan keputusan undi sulit terhadap usul undi percaya kepada menteri besar yang dibawa oleh Datuk Abd Manap Hashim (BN-Pengkalan Baru).

Undi sulit berkenaan menyaksikan ADUN Chenderiang itu hanya menerima 10 undi menyokong, sementara 48 tidak menyokong dan satu berkecuali.

Ahmad Faizal turut berterima kasih kepada rakyat dan kesemua ADUN termasuk daripada bekas sekutu Pakatan Harapan (PH) dan ahli Majlis Mesyuarat Kerajaan Negeri.

Beliau juga berharap agar segala program bermanfaat yang diperkenalkan sebelum ini diteruskan.

Timbalan Presiden Bersatu itu dilantik semula menjadi Menteri Besar Perak menerusi kerajaan Perikatan Nasional pada 13 Mac lepas setelah Bersatu keluar daripada PH.

Ahmad Faizal sebelum itu menerajui kerajaan PH selepas Pilihan Raya Umum ke-14 pada 2018. Kerajaan PH Perak tumbang pada 10 Mac lalu. – Bernama

Penafian: Kenyataan berita atau artikel ini adalah pandangan peribadi penulis dan tidak mewakili pendirian rasmi Media Isma Sdn Bhd atau Portal Islam dan Melayu Ismaweb.net.

Artikel berkaitan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button