Berita Utama

Peruntukan J-Kom dikurangkan jadi RM40.5 juta

Ahli Parlimen berdebat mengenai fungsi kewujudan J-Kom

KUALA LUMPUR, 24 Rabiulakhir 1442H, Khamis – Peruntukan RM85.5 juta untuk Jabatan Komunikasi Komuniti (J-Kom) di bawah Kementerian Komunikasi dan Multimedia telah dikurangkan menjadi RM40.5 juta.

Ini bermakna sebanyak RM45 juta dikurangkan untuk JKom, yang sebelumnya dikenali sebagai Jabatan Hal Ehwal Khas (Jasa), kata Timbalan Menteri Kewangan, Abdul Rahim Bakri, yang mengemukakan usul untuk mengurangkan peruntukan kepada 500 kakitangan kontrak di bawah JKom.

Sebelum peruntukan untuk JKom, ada perdebatan antara Ahli Parlimen dari kedua-dua belah pihak baik kerajaan mahupun pembangkan, dengan Ahli Parlimen gabungan kerajaan berpendapat untuk menyokong jabatan kerajaan kontroversi itu.

Menurut Nik Muhammad Zawawi Salleh (PN-Pasir Putih), perlu ada JKom kerana jabatan itu akan memastikan rakyat Malaysia memahami agenda pemerintah.

Beliau juga menambah bahawa hubungan antara pemerintah dan rakyat sangat penting.

“Itulah sebabnya ia merupakan peruntukan yang sangat relevan,” katanya, mencetuskan pertelingkahan daripada beberapa Ahli Parlimen pembangkang.

Ramkarpal Singh (PH-Bukit Gelugor), yang berdiri semasa ucapan Nik Muhammad, bertanya apakah peruntukan untuk JKom akan lebih baik dibelanjakan untuk memerangi COVID-19.

“Peruntukan (untuk JKom) besar kerana agenda pemerintah besar. Agenda besar memerlukan peruntukan yang lebih besar,” kata Zawawi, menyebabkan RSN Rayer (PH-Jelutong) berdiri sebagai tunjuk perasaan sebelum mikrofonnya ditutup oleh Speaker Datuk Azhar Azizan Harun.

“Ini adalah sesi debat, bukan sesi perbalahan,” kata Azhar.

Khalid Abdul Samad (PH-Shah Alam), yang kemudian bersuara, menjelaskan bahawa Jasa ditutup oleh Pakatan Harapan kerana ia digunakan sebagai proksi alat politik dan penyokong politik untuk menyebarkan propaganda pemerintah.

Beliau menunjukkan bahawa di bawah Belanjawan 2021, RM158 juta diperuntukkan kepada Jabatan Penerangan dan RM479 juta diperuntukkan kepada RTM.

“Sekiranya peruntukan untuk Jabatan Penerangan dan RTM tidak mencukupi, maka sangat memalukan.

 “Jasa adalah alat propaganda pemerintah untuk memutihkan kerajaan saat ini,” katanya.

Perbahasan mengenai usul untuk mengurangkan peruntukan JKom kemudian diteruskan sehingga dipersetujui dengan sebulat suara.

Penafian: Kenyataan berita atau artikel ini adalah pandangan peribadi penulis dan tidak mewakili pendirian rasmi Media Isma Sdn Bhd atau Portal Islam dan Melayu Ismaweb.net.

Artikel berkaitan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button