Dunia

Letupan Beirut: PM, 3 bekas menteri dituduh cuai

Letupan dahsyat pada 4 Ogos lalu korbankan lebih 200 nyawa

BEIRUT, 25 Rabiulakhir 1442H, Jumaat – Hakim Lubnan mendakwa Perdana Menteri Sementara, Hassan Diab bertindak cuai sehingga mencetuskan insiden letupan dahsyat pada 4 Ogos lalu di pelabuhan Beirut, mengorbankan lebih 200 orang, lapor Agensi Anadolu.

Hakim yang menyiasat kejadian itu, Fadi Sawan pada Khamis menyatakan, tiga lagi iaitu bekas Menteri Kewangan Ali Hasan Khalil, bekas Menteri Kerja Raya Yusef Fenianous, dan bekas Menteri Pengangkutan Ghazi Zaiter turut dituduh cuai, menurut Agensi Berita Nasional Lubnan pada Khamis.

Sawan berkata, siasatan mendapati menteri terbabit mengabaikan beberapa notis dan amaran bagi melupuskan amonium nitrat yang disimpan di pelabuhan yang menjadi punca letupan besar-besaran itu.

Beliau akan mula menyoal siasat mereka pada Isnin depan.

Dua letupan besar menggegarkan ibu negara Lubnan pada 4 Ogos selepas 2,750 tan amonium nitrat yang terbiar di gudang pelabuhan itu disambar api.

Letupan itu mengorbankan sekurang-kurangnya 200 orang dan lebih 6,000 lagi cedera manakala lebih 300,000 orang hilang tempat tinggal kerana kediaman mereka rosak teruk.

Badan kehakiman Lubnan setakat ini sudah mengeluarkan sekurang-kurangnya 28 waran tangkap ke atas pegawai keselamatan Lubnan, pegawai pelabuhan dan kastam ekoran letupan itu. – Bernama

Penafian: Kenyataan berita atau artikel ini adalah pandangan peribadi penulis dan tidak mewakili pendirian rasmi Media Isma Sdn Bhd atau Portal Islam dan Melayu Ismaweb.net.

Artikel berkaitan

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button