Berita Utama

Perlu kajian tepat elak pasaran hartanah merudum

Banyak rumah mewah harga lebih RM500,000 tapi tak laku di pasaran

BANGI, 28 Rabiulakhir 1442H, Isnin – Kerajaan berusaha keras menyekat pandemik COVID-19 daripada terus mempengaruhi kemampuan membeli hartanah, yang sekali gus akan mempengaruhi pasaran hartanah.

Presiden Pertubuhan Profesional Tanah Malaysia (PERTAMA), Prof Dr Ismail Omar berkata, pelbagai usaha telah, sedang dan akan dilaksanakan termasuk memperkenalkan insentif seperti pengecualian cukai keuntungan hartanah, penangguhan bayaran balik pinjaman bank atau moratorium serta pengecualian duti setem bagi jual beli hartanah.

Beliau yang juga pensyarah bidang hartanah dan wakaf di Universiti Tun Hussien Onn Malaysia (UTHM) berkata, pemaju perumahan pula memperkenalkan rebat tunai bagi menarik minat pembeli untuk membeli rumah yang diminati.

Beliau berkata, kajian dijalankan pelbagai pihak seperti Persatuan Pembeli Rumah Malaysia (HBA) dan Khazanah Nasional (Khazanah) mendapati bahawa insentif itu memberi kesan agak positif terhadap pasaran hartanah.

Katanya, impak daripada insentif berkenaan adalah memperlahankan kejatuhan pasaran hartanah.

Bagaimanapun, katanya, impak yang ketara hanyalah di lokasi tertentu dan terhadap rumah dengan kategori dan harga di bawah RM300,000 sahaja.

“Faktor yang menyebabkan perkara ini berlaku adalah sikap bakal pembeli yang terlalu berhati-hati dan mereka sebenarnya memberi keutamaan kepada keperluan asas seperti makanan dan pakaian dan bukannya membeli aset dan hartanah ketika pandemik COVID -19.

“Lantaran itu, pelbagai pihak dan agensi dalam industri hartanah seperti Kementerian Perumahan dan Kerajaan Tempatan, penilai, perancang bandar, pentadbir tanah, jurubina dan sebagainya perlu menjalankan kajian mendalam terhadap keadaan pasaran hartanah semasa dan mengunjurkan pola pada masa hadapan.

“Penemuan kajian yang tepat dapat digunakan untuk membentuk strategi mengelak pasaran hartanah merudum dan seterusnya membentuk pasaran hartanah yang lestari pada masa hadapan,” katanya menulis di Berita Harian hari ini.

Mengulas lanjut, Prof Ismail berkata, apabila pandemik COVID-19 melanda, ramai kehilangan pekerjaan dan kuasa beli rumah juga jatuh disebabkan pendapatan rendah serta tidak mampu membeli dengan harga mahal.

Tambahan pula, bank sukar memberi pinjaman kerana risiko mendapatkan bayaran balik adalah tinggi.

Akibatnya, katanya, pasaran merudum apabila permintaan jatuh, sedangkan penawaran melambak menyebabkan hartanah tidak dapat dijual di pasaran (overhang).

“Apabila berlaku lebihan hartanah mewah di pasaran, pihak pemaju hartanah akan mengalami kerugian kerana mereka tidak dapat menjual hartanah dibina dan kerugian.

“Di Singapura, dilaporkan pembeli warga Indonesia dan China tidak dapat datang ke negara itu untuk membeli rumah, menyebabkan pemaju kerugian apabila rumah tidak dapat dijual. Kemungkinan besar, harga akan jatuh di pasaran.

“Di negara kita pula, dilaporkan banyak sekali rumah mewah yang harganya melebihi RM500,000 yang siap tetapi tidak laku di pasaran. Justeru, pemaju mengalami kerugian,” katanya.

Bagi mengatasi masalah ini, jelasnya, kerajaan mencadangkan penurunan harga rumah berkenaan supaya ada pembeli sanggup dan mampu untuk membelinya.

Beliau berkata, kerajaan juga bercadang mengenakan cukai kekosongan sebanyak satu peratus bagi rumah berkenaan supaya pemaju lebih berhati-hati membina rumah di pasaran.

Katanya, kajian pasaran yang tepat hendaklah dilakukan supaya dapat mengelak daripada berlakunya lambakan hartanah di pasaran.

“Apabila berlaku lambakan hartanah di pasaran, ditambah kuasa beli yang berkurangan dan kemampuan untuk membayar balik pinjaman lemah, seolah-olah pasaran hartanah menjadi seakan-akan sebiji belon yang sedang menggelembung.

“Semakin meningkat impak daripada pandemik COVID-19 berlanjutan, saiz belon yang menggelembung semakin membesar saban hari. Akhirnya, kalau tidak berhati-hati, belon berkenaan akan pecah meletup,” katanya.

Penafian: Kenyataan berita atau artikel ini adalah pandangan peribadi penulis dan tidak mewakili pendirian rasmi Media Isma Sdn Bhd atau Portal Islam dan Melayu Ismaweb.net.

Artikel berkaitan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button