Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
Berita Utama

Pulih aliran tunai Felda dibangkitkan di Dewan Rakyat hari ini

Turut jadi tumpuan proses tambah baik sistem pilihan raya negara

KUALA LUMPUR, 28 Rabiulakhir 1442H, Isnin – Pelan perancangan kerajaan bagi memulihkan kembali aliran tunai dan hutang korporat Lembaga Kemajuan Tanah Persekutuan (Felda), merupakan antara isu yang akan dibangkitkan pada persidangan Dewan Rakyat hari ini.

Menurut Aturan Urusan Mesyuarat, perkara itu terkandung semasa sesi Pertanyaan-pertanyaan Bagi Jawab Lisan yang akan diajukan Datuk Ahmad Nazlan Idris (BN-Jerantut) kepada Perdana Menteri.

Khoo Poay Tiong (PH-Kota Melaka) pula akan meminta Perdana Menteri menyatakan sama ada kerajaan akan menerbitkan laporan akhir Jawatankuasa Khas Pembaikan Sistem dan Undang-Undang Pilihan Raya (ERC) kepada Ahli Parlimen dan secara awam.

Khoo turut bertanyakan tindakan kerajaan untuk mereformasikan dan menambah baik sistem dan proses pilihan raya di Malaysia, termasuk garis masa.

Dalam sesi soal jawab lisan itu juga, Sabri Azit (PAS-Jerai) meminta Menteri Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat menyatakan statistik penderaan kanak-kanak yang berlaku sehingga akhir tahun ini dan langkah diambil bagi mengelakkan berlakunya isu tersebut.

Sementara itu, sesi perbahasan dan penggulungan bagi Rang Undang-undang Perbekalan 2021 peringkat Jawatankuasa diteruskan dengan tiga lagi kementerian dijangka menggulung perbahasan, hari ini.

Kementerian berkenaan ialah Kementerian Wilayah Persekutuan, Kementerian Pertahanan dan Kementerian Dalam Negeri.

Minggu terakhir sidang Dewan Rakyat ini juga menyaksikan beberapa Ahli Parlimen kerajaan dan pembangkang dikenakan Perintah Pengawasan dan Pemerhatian di Rumah (HSO) selepas menjadi kontak rapat individu positif COVID-19.

Yang Dipertua Dewan Rakyat Datuk Azhar Azizan Harun mengesahkan perkara itu kepada Bernama semalam, namun tidak dapat memperincikan jumlah Ahli Parlimen yang terlibat. – Bernama

Penafian: Kenyataan berita atau artikel ini adalah pandangan peribadi penulis dan tidak mewakili pendirian rasmi Media Isma Sdn Bhd atau Portal Islam dan Melayu Ismaweb.net.

Artikel berkaitan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button