Tarbiyah

Jadikan mengaji al-Quran rutin harian anak-anak

Pasak dalam minda al-Quran bakal pelihara zuriat keturunan

SEBELUM kuat kuasakan disiplin dan undang-undang, bina kecintaan mereka terhadap al-Quran dengan kisah aqidah, cerita nabi dan rasul serta naratif penciptaan manusia serta penurunan al-Quran itu sendiri

Menghantar anak-anak mengaji di sekolah atau dengan guru al-Quran yang bertauliah bukan alasan ibu bapa untuk berlepas tangan.

Cipta masa bersama anak-anak untuk membaca, menghafal serta mentadabbur makna kitab suci ini.

Selepas setiap ayat yang mereka baca, puji dan berikan galakan dengan kata-kata “Bagus”, “Toyyib” dan “Excellent” agar galakan lebih banyak mereka dengar dari teguran (untuk memperbetul bacaan serta tajwid)

Artikel berkaitan

Sedikit demi sedikit, minta mereka memahami terjemahan ayat yang dibaca agar kata-kata Allah SWT yang dibaca tidak terpisah dari realiti kehidupan mereka.

Pasakkan dalam minda, hidup kita hanya sementara. Setelah kita pergi nanti, al-Quran yang bakal menjaga dan memelihara zuriat keturunan kita sehingga akhirnya

Ir. Ts. Lukman Al Hakim
Ahli Jawatankuasa Pusat ISMA

Penafian: Kenyataan berita atau artikel ini adalah pandangan peribadi penulis dan tidak mewakili pendirian rasmi Media Isma Sdn Bhd atau Portal Islam dan Melayu Ismaweb.net.

Artikel berkaitan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button