Tarbiyah

Jadikan mengaji al-Quran rutin harian anak-anak

Pasak dalam minda al-Quran bakal pelihara zuriat keturunan

SEBELUM kuat kuasakan disiplin dan undang-undang, bina kecintaan mereka terhadap al-Quran dengan kisah aqidah, cerita nabi dan rasul serta naratif penciptaan manusia serta penurunan al-Quran itu sendiri

Menghantar anak-anak mengaji di sekolah atau dengan guru al-Quran yang bertauliah bukan alasan ibu bapa untuk berlepas tangan.

Cipta masa bersama anak-anak untuk membaca, menghafal serta mentadabbur makna kitab suci ini.

Selepas setiap ayat yang mereka baca, puji dan berikan galakan dengan kata-kata “Bagus”, “Toyyib” dan “Excellent” agar galakan lebih banyak mereka dengar dari teguran (untuk memperbetul bacaan serta tajwid)

Sedikit demi sedikit, minta mereka memahami terjemahan ayat yang dibaca agar kata-kata Allah SWT yang dibaca tidak terpisah dari realiti kehidupan mereka.

Pasakkan dalam minda, hidup kita hanya sementara. Setelah kita pergi nanti, al-Quran yang bakal menjaga dan memelihara zuriat keturunan kita sehingga akhirnya

Ir. Ts. Lukman Al Hakim
Ahli Jawatankuasa Pusat ISMA

Penafian: Kenyataan berita atau artikel ini adalah pandangan peribadi penulis dan tidak mewakili pendirian rasmi Media Isma Sdn Bhd atau Portal Islam dan Melayu Ismaweb.net.

Artikel berkaitan

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button