Berita Utama

Kementerian syor laksana gelembung perjalanan ke negara zon hijau

Syarikat penerbangan perlukan 3 tahun pulih kesan COVID-19

KUALA LUMPUR, 29 Rabiulakhir 1442H, Selasa – Syarikat-syarikat penerbangan mungkin memerlukan tiga tahun untuk pulih sepenuhnya daripada kesan pandemik COVID-19, kata Timbalan Menteri Pengangkutan, Hasbi Habibollah.

“Terdapat trend penurunan permintaan daripada pelancong domestik dan antarabangsa mulai 1 Mac tahun ini.

“Permintaan menurun dari 280,321 penumpang sehari pada bulan Januari menjadi 59,378 sehari pada bulan September,” katanya.

Hasbi berkata demikian bagi menjawab kepada Datuk Seri Mahdzir Khalid (BN-Padang Terap) yang bertanya apa yang sedang dilakukan oleh Kementerian Pengangkutan untuk membantu dan menaikkan semula industri penerbangan tambang rendah.

Katanya, berdasarkan tinjauan trafik penumpang untuk Malaysia tahun ini, Suruhanjaya Penerbangan Malaysia (MavCom) menjangkakan penurunan antara 26.6 juta hingga 29.7 juta atau antara 72.8 peratus dan 75.6 peratus.

“Ini dibandingkan dengan trafik penumpang sekitar 109.2 juta pada tahun lalu,” katanya.

Mengenai langkah-langkah yang diambil oleh Kementerian Pengangkutan, Hasbi mengatakan bahawa terdapat perjanjian oleh Malaysia Airport Holdings Berhad (MAHB) untuk mengurangkan caj pendaratan dan tempat letak kenderaan mereka melalui mekanisme kontra.

Beliau menambah bahawa kelonggaran itu menyaksikan peningkatan dalam perkhidmatan perjalanan udara di sektor domestik.

“Kementerian Pengangkutan, bersama dengan Kementerian Pelancongan, Kesenian dan Kebudayaan dan syarikat penerbangan juga akan meneruskan kerjasama untuk meningkatkan kesedaran dan keyakinan di kalangan masyarakat untuk menggunakan perkhidmatan penerbangan yang akan membantu memulihkan sektor pelancongan domestik,” katanya.

Hasbi juga mengatakan Kementerian Pengangkutan menyambut baik inisiatif untuk membuat gelembung perjalanan ke negara-negara seperti Singapura, Brunei, Thailand, Vietnam, New Zealand, Australia, Korea Selatan dan Jepun.

“Melalui konsep gelembung perjalanan, penumpang dan penerbangan dari negara-negara yang tersenarai di zon hijau akan dibenarkan memasuki Malaysia mengikuy prosedur operasi standard (SOP).

“Bagaimanapun, saranan perjalanan masih bergantung pada rundingan antara Kementerian Kesihatan, Kementerian Luar Negeri dan negara-negara yang terlibat,” katanya.

Hasbi berkata bahawa selain daripada langkah-langkah ini, beberapa pengecualian diberikan kepada syarikat penerbangan untuk meneruskan operasi mereka semasa perintah kawalan pergerakan pemulihan (PKPP).

Penafian: Kenyataan berita atau artikel ini adalah pandangan peribadi penulis dan tidak mewakili pendirian rasmi Media Isma Sdn Bhd atau Portal Islam dan Melayu Ismaweb.net.

Artikel berkaitan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button