Dunia

Strain baharu COVID-19, India gantung penerbangan dari Britain

Penemuan jenis COVID-19 yang sangat mudah berjangkit

NEW DELHI, 7 Jamadilawal 1442H, Selasa – India menggantung semua penerbangan dari Britan sehingga akhir bulan ini ekoran laporan penemuan jenis COVID-19 baharu yang sangat mudah berjangkit di negara itu.

Larangan sementara terhadap semua penerbangan dari United Kingdom (UK) bermula pada Rabu, menurut Kementerian Penerbangan Awam India.

Sebagai langkah berjaga-jaga, penumpang dari UK yang menaiki semua penerbangan termasuk transit dan tiba di India sebelum tengah malam 22 Disember, akan tertakluk kepada ujian saringan COVID-19 mandatori di lapangan terbang, kata kementerian.

Britain termasuk dalam senarai negara yang mempunyai perjanjian dua hala ‘gelembung perjalanan’ meskipun jadual penerbangan berjadual biasa masih digantung akibat pandemik itu.

India, negara kedua di dunia yang paling teruk terjejas akibat COVID-19, mencatatkan lebih 10 juta kes dengan 24,337 jangkitan dilaporkan dalam tempoh 24 jam pada Isnin.

Jumlah kes aktif pula sebanyak 303,639, menurut Kementerian Kesihatan. – Bernama

Penafian: Kenyataan berita atau artikel ini adalah pandangan peribadi penulis dan tidak mewakili pendirian rasmi Media Isma Sdn Bhd atau Portal Islam dan Melayu Ismaweb.net.

Artikel berkaitan

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button