Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
Berita Utama

DAP bela penceroboh tanah?

Isu permohonan ditolak selesai, tapi penceroboh masih tak didakwa

BANGI, 9 Jamadilawal 1442H, Khamis – Pelik! Mengapa parti tamak haloba, DAP sering membuat tindakan yang bertentangan dan bercanggah daripada undang-undang negara?

Demikian persoalan ditimbulkan rata-rata pengguna media sosial terhadap sikap DAP yang kononnya tunjuk ‘hero’ kepada pihak atau individu yang terbukti bersalah.

Sikap parti itu jelas dalam beberapa isu sebelum ini, termasuk pembinaan kuil secara haram dan pencerobohan tanah milik kerajaan Pahang di Raub.

Semalam, Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) DAP, Chow Yu Hui menyifatkan keputusan Mahkamah Tinggi Kuantan menolak semakan kehakiman difailkan 204 pekebun durian Raub, sebagai mengecewakan.

“Hak masuk (ke tanah kebun) tidak diberikan, kami semua rasa hampa,” katanya.

Membidas kenyataan ADUN Tras itu, pemilik akaun Facebook Nordin Sariju berkata, sebagai wakil rakyat, Yu Hui sepatutnya menegakkan undang-undang, bukan menjaga kepentingan kaumnya sahaja.

“DAP, jika kaum dia langgar undang-undang tidak salah. Parti paling rasis,” tulis Mohd Radzuan Ibrahim.

“Baguslah kecewa. Semoga tahu diri negara ada undang-undang,” kata Solehah Remot.

Sementara itu, Mazrul Firas berkata, meskipun permohonan pekebun ditolak, tetapi mereka masih tidak didakwa dan dibiarkan bebas walaupun jelas menceroboh.

“Patut perlu denda sebab berapa banyak mereka dah tebang balak dekat kawasan itu,” tulis Hantu Hantu.

“Kerajaan Malaysia jangan mengalah jadi kerajaan yang berdaulat yang punya undang-undang,” kata Ali Roxtam.

Semalam, mahkamah memberikan dua alasan dalam menolak permohonan plaintif, iaitu pekebun tidak seharusnya membuat permohonan kebenaran semakan kehakiman kerana notis pengosongan yang dikeluarkan pentadbir tanah, bukanlah satu keputusan atau tindakan yang boleh disemak di mahkamah.

Selain itu, mahkamah juga mendapati pekebun ialah penceroboh di tanah berkenaan, justeru Sebagai pihak yang menceroboh, mereka tidak mempunyai locus standi (hak di sisi undang-undang) untuk memfailkan permohonan semakan kehakiman.

Penafian: Kenyataan berita atau artikel ini adalah pandangan peribadi penulis dan tidak mewakili pendirian rasmi Media Isma Sdn Bhd atau Portal Islam dan Melayu Ismaweb.net.

Artikel berkaitan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button