Berita Utama

Respon ADUN DAP kes ceroboh tanah nampak bodoh, menjengkelkan

Bersumpah junjung Perlembagaan tapi bela pesalah undang-undang negara

BANGI, 9 Jamadilawal 1442H, Khamis – Tindakan wakil rakyat parti tamak haloba, DAP yang kononnya cuba menjadi ‘hero’ mempertahankan 204 penceroboh tanah kerajaan di Raub, dilihat bodoh dan menjengkelkan.

Semalam, Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Tras, Chow Yu Hui menyifatkan keputusan Mahkamah Tinggi Kuantan menolak semakan kehakiman difailkan 204 pekebun durian Raub, sebagai mengecewakan.

“Hak masuk (ke tanah kebun) tidak diberikan, kami semua rasa hampa,” katanya.

Namun, ADUN DAP itu berkata, usaha mereka tidak akan terhenti setakat ini, bahkan pihaknya akan membuat rayuan.

Menyifatkan kenyataan itu dangkal, Ahli Jawatankuasa Cawangan Ikatan Muslimin Malaysia (ISMA) Kemaman, M Firdaus Muhammad berkata, kekecewaan itu tidak sepatutnya dinyatakan oleh seorang wakil rakyat yang bersumpah taat setia menjunjung Perlembagaan.

Katanya, Yu Hui yang sudah bersumpah memelihara Perlembagaan, pada masa sama boleh membela pesalah undang-undang negara.

“Memang sepatutnya tugas mereka memastikan rakyat terbela, tetapi tidak sampai membela setiap kesalahan mereka.

“Apatah lagi, kesalahan pencerobohan ini adalah satu kesalahan yang sangat besar,” katanya dalam kenyataan, hari ini.

Justeru, beliau menyarankan DAP supaya ‘sekolahkan’ setiap ahli parti itu, khususnya dalam perkara asas seperti ini.

“Tidak perlu bekerja keras dilihat ‘hero’ rakyat untuk situasi begini, kerana ia lebih kelihatan bodoh dan menjengkelkan,” katanya.

Terdahulu, mahkamah menolak permohonan 204 pekebun haram durian Musang King di Raub untuk mendapatkan kebenaran semakan kehakiman terhadap notis arahan pengosongan tanah yang dikeluarkan kerajaan negeri.

Mahkamah memberikan dua alasan dalam menolak permohonan plaintif, iaitu pekebun tidak seharusnya membuat permohonan kebenaran semakan kehakiman kerana notis pengosongan yang dikeluarkan pentadbir tanah, bukanlah satu keputusan atau tindakan yang boleh disemak di mahkamah.

Selain itu, mahkamah juga mendapati pekebun ialah penceroboh di tanah berkenaan, justeru sebagai pihak yang menceroboh, mereka tidak mempunyai locus standi (hak di sisi undang-undang) untuk memfailkan permohonan semakan kehakiman.

Penafian: Kenyataan berita atau artikel ini adalah pandangan peribadi penulis dan tidak mewakili pendirian rasmi Media Isma Sdn Bhd atau Portal Islam dan Melayu Ismaweb.net.

Artikel berkaitan

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button