Berita Utama

11 kluster baharu dikesan, tertinggi direkodkan setakat ini

4 kluster babitkan tempat kerja di ibu negara, Selangor dan Pahang

KUALA LUMPUR, 11 Jamadilawal 1442H, Sabtu – Malaysia hari ini mencatatkan 11 kluster baharu iaitu kluster harian tertinggi, dengan empat daripadanya membabitkan tempat kerja di ibu negara, Selangor dan Pahang.

Ketua Pengarah Kesihatan, Tan Sri Dr Noor Hisham Abdullah berkata, empat kluster itu ialah Kluster Tapak Bina Jalan Seng, Kluster Plastik Subang, Kluster Jalan Asam dan Kluster Semambu yang dikenal pasti melalui saringan bersasar di tempat kerja berkenaan.

“Kluster Tapak Bina Jalan Seng melibatkan daerah Titiwangsa di Kuala Lumpur dengan kes positif dikesan pada 25 Dis di sebuah tapak binaan melibatkan 407 individu dan daripada jumlah itu, 232 kes dikesan positif COVID-19.

“Kluster Plastik Subang pula melibatkan daerah Petaling dan Klang di Selangor dengan kes positif dikesan 23 Disember di sebuah kilang melibatkan 354 individu dan hasilnya 111 kes dikesan positif,” katanya dalam kenyataan berhubung perkembangan harian COVID-19 hari ini.

Sementara Kluster Jalan Asam turut membabitkan dua daerah yang sama apabila kes positif  dikesan bermula 19 Dis melalui saringan bersasar di sebuah kilang sejumlah 713 individu dengan 13 kes dikesan positif. – Bernama

Penafian: Kenyataan berita atau artikel ini adalah pandangan peribadi penulis dan tidak mewakili pendirian rasmi Media Isma Sdn Bhd atau Portal Islam dan Melayu Ismaweb.net.

Artikel berkaitan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button