Berita UtamaDunia

Israel luluskan ribuan unit penempatan haram

Aktiviti pendudukan meningkat dua kali ganda di Palestin

BAITULMAQDIS, 13 Jamadilawal 1442H, Isnin – Negara penjajah Israel bercadang untuk membenarkan ribuan unit penempatan haram di Tebing Barat dan Baitulmaqdis Timur yang dijajah sebelum pelantikan Presiden Amerika Syarikat (AS) yang dipilih, Joe Biden pada Januari.

Saluran KAN Israel berkata, Majlis Tinggi Perancangan dan Bangunan Israel – sebuah badan rasmi yang mengawasi pembinaan penempatan – akan bersidang dalam dua minggu akan datang untuk menyetujui pembinaan ribuan unit penempatan di wilayah yang diduduki.

Saluran itu berkata, rancangan berkenaan sudah siap tetapi memerlukan persetujuan majlis, sambil menambah bahawa pihak berkuasa Israel merancang untuk menyetujui pembinaan itu sebelum kedatangan Biden ke Rumah Putih pada akhir bulan depan.

Kumpulan Israel Peace Now berkata, aktiviti pendudukan telah meningkat dua kali ganda di wilayah Palestin yang dijajah dalam empat tahun belakangan ini.

Undang-undang antarabangsa melihat Tebing Barat dan Baitulmaqdis Timur sebagai wilayah yang diduduki dan menganggap semua kegiatan pembinaan penempatan Yahudi di sana adalah haram.

Awal bulan ini, agensi berita Palestin melaporkan Pihak Berkuasa (PA) Palestin mengecam ‘pencerobohan berterusan dan meningkat’ peneroka Yahudi Israel ke atas penduduk Palestin dan harta benda mereka di Tebing Barat dan Baitulmaqdis Timur yang dijajah.

Kementerian Luar menggambarkan serangan para peneroka sebagai ‘sebahagian dari kempen yang didukung dan dijalankan oleh negara penjajahan dan institusi-institusinya, yang mensasarkan Kawasan Judaise C.’

Kementerian itu menjelaskan, kempen ini untuk membersihkan wilayah Palestin yang diduduki dari penduduk peribumi mereka dan menggantinya dengan peneroka Yahudi.

“Penundaan antarabangsa untuk mencegah serangan tersebut, ketidakpedulian penubuhan antarabangsa dan dwi standard yang diterapkan mencerminkan ‘sikap tidak peduli’ masyarakat antarabangsa terhadap kejahatan Israel,” tegas PA. – Agensi

Penafian: Kenyataan berita atau artikel ini adalah pandangan peribadi penulis dan tidak mewakili pendirian rasmi Media Isma Sdn Bhd atau Portal Islam dan Melayu Ismaweb.net.

Artikel berkaitan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button