Berita Utama

Tiga kluster baharu, dua babitkan tempat kerja

Dikesan hasil saringan individu bergejala, saringan bersasar

KUALA LUMPUR, 17 Jamadilawal 1442H, Jumaat – Tiga kluster baharu COVID-19 dilaporkan hari ini melibatkan Pulau Pinang, Johor, Pahang dan Selangor, dengan dua daripadanya membabitkan kluster tempat kerja.

Ketua Pengarah Kesihatan, Tan Sri Dr Noor Hisham Abdullah berkata, kluster berkenaan dikesan hasil saringan individu bergejala dan saringan bersasar di tempat kerja.

Dua kluster di tempat kerja itu ialah Kluster Rawa Akasia yang melibatkan daerah Timur Laut, Barat Daya, Seberang Perai Tengah dan Seberang Perai Selatan di Pulau Pinang serta Kluster Jalan Perindustrian di Kulai, Johor.

“Kes indeks bagi kluster Rawa Akasia, iaitu kes ke-100,149 yang dilaporkan positif pada 24 Disember melalui saringan individu bergejala dengan sejumlah 322 individu disaring dan 117 kes dikesan positif COVID-19,” menurutnya dalam kenyataan mengenai perkembangan COVID-19 hari ini.

Beliau berkata, kes indeks Kluster Jalan Perindustrian dilaporkan positif melalui saringan bersasar di tempat kerja dengan sejumlah 95 individu disaring dan 20 kes dikesan positif.

Kluster ketiga, Kluster Rantau Semarak membabitkan kawasan Maran di Pahang dan daerah Gombak di Selangor yang kes indeks didapati positif melalui saringan individu bergejala dengan 69 individu disaring dan 18 kes positif, katanya.

Dr Noor Hisham berkata, empat kluster tamat hari ini iaitu Kluster Bukit Dalam, Kluster Chengal, Kluster Penjara Reman dan Kluster Avenue menjadikan jumlah kluster tamat pula 290.

Penafian: Kenyataan berita atau artikel ini adalah pandangan peribadi penulis dan tidak mewakili pendirian rasmi Media Isma Sdn Bhd atau Portal Islam dan Melayu Ismaweb.net.

Artikel berkaitan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button