Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
Berita UtamaDunia

Kes COVID-19 di AS cecah 20 juta di tahun baru

Lebih 346,000 kematian dicatatkan: John Hopkins

WASHINGTON, 18 Jamadilawal 1442H, Sabtu – Jumlah kes COVID-19 di Amerika Syarikat (AS) yang disahkan pada tahun baru telah melebihi 20 juta, menurut data dari Universiti John Hopkins.

Jumlah itu hampir dua kali ganda lebih banyak daripada jumlah kes di India, dan hampir satu perempat daripada lebih 83 juta kes di seluruh dunia.

AS terus mengatasi negara-negara lain dalam kes COVID-19 apabila mencapai 20 juta pada awal tahun baru, menurut data yang disimpan oleh Universiti Johns Hopkins.

Kematian COVID-19 juga meningkat di negara ini, kini berjumlah lebih daripada 346,000.

India dan Brazil berada di belakang AS dalam kes coronavirus masing-masing melebihi 10 juta dan 7 juta.

Peningkatan itu berlaku ketika beberapa pihak berlumba-lumba untuk memberi vaksin kepada berjuta-juta rakyat Amerika, tetapi telah melaksanakan dengan rentak yang perlahan dan tidak kemas.

Presiden terpilih Joe Biden mengkritik pentadbiran Donald Trump pada Selasa lalu atas kelewatan dalam menyiapkan vaksin COVID-19 dan berjanji untuk meningkatkan kelajuan vaksinasi semasa.  

Namun, Biden mengakui bahawa ia ‘masih memerlukan masa berbulan-bulan untuk mendapatkan vaksin buat majoriti orang Amerika.’ – Agensi

Penafian: Kenyataan berita atau artikel ini adalah pandangan peribadi penulis dan tidak mewakili pendirian rasmi Media Isma Sdn Bhd atau Portal Islam dan Melayu Ismaweb.net.

Artikel berkaitan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button