Berita Utama

UMNO mahu bertanding 96 kerusi pada PRU15

Terbuka untuk sebarang rundingan kerusi termasuk Bersatu

REMBAU, 19 Jamadilawal 1442H, Ahad – UMNO mahu bertanding tidak kurang daripada 96 kerusi pada Pilihan Raya Umum ke-15 (PRU15), termasuk 55 kerusi Parlimen yang dimenanginya pada PRU14.

Timbalan Presidennya, Datuk Seri Mohamad Hasan berkata, parti itu mengambil pendekatan terbuka dan tidak akan menolak sebarang rundingan berhubung jumlah kerusi.

“Kami tidak boleh mengharapkan (bergantung pada) orang lain tetapi dalam situasi yang memerlukan sokongan, kami boleh menambah nilai untuk memperkuat parti.

“Namun, jika mereka (Parti Pribumi Bersatu Malaysia – Bersatu) bersetuju dengan pandangan kita pada rundingan yang akan diadakan kemudian dan jika semua pihak berpuas hati dengan cadangan atau pandangan yang diberikan, itu lebih baik dan kita tidak perlu menolak sepenuhnya (rundingan).

“UMNO bagaimanapun akan membuat keputusan mengenainya (pembahagian kerusi),” kata Mohamad yang merupakan Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Rantau.

Beliau berkata demikian kepada pemberita selepas merasmikan mesyuarat perwakilan UMNO Bahagian Rembau di Dewan Biduanada Universiti Teknologi Mara (UiTM) di Rembau di sini hari ini.

Mohamad yang merupakan Ketua UMNO Bahagian Rembau mengulas kenyataan Pengarah Pemilihan UMNO, Datuk Seri Tajuddin Abdul Rahman bahawa UMNO hanya akan bekerjasama dengan PAS tetapi tidak bersama Bersatu pada PRU15.

Ahli Parlimen Pasir Salak itu mengatakan bahawa kedudukan yang diambil itu sejajar dengan kerjasama dengan PAS sejak 2018 sebelum menandatangani konsensus Muafakat Nasional pada tahun 2019.

Tajudin mengatakan bahawa melalui piagam itu, kedua-dua pihak berjanji akan terlibat dalam kerjasama politik, termasuk tidak akan bertembung pada PRU-15.

Mohamad berkata, walaupun terdapat pandangan dan pendirian individu mengenai perkara itu, yang akan membuat keputusan akhir adalah pihaknya.

Beliau berkata, masalah yang melibatkan kedudukan kerusi pada PRU15 perlu dilihat dari perspektif yang betul.

“Kami sedar bahawa beberapa pemimpin bahagian UMNO telah menyatakan rasa tidak puas hati dan kesal dengan pembahagian kerusi. Pandangan itu bukan suatu kesalahan.

“Ini kerana akhirnya parti itu akan membuat keputusan, malah persidangan perwakilan UMNO tahunan juga akan diadakan tidak lama lagi,” katanya.

Sementara itu, Mohamad, yang juga Timbalan Pengerusi Barisan Nasional (BN), berkata, gabungan itu mempunyai pendekatan tersendiri dalam hal pembahagian kerusi pada PRU15.

“Pada PRU15 kami mahu menang dan itulah sebabnya kami meneliti setiap kerusi, termasuk dari segi wilayah yang melibatkan geopolitik.

“Pada dasarnya, parti komponen BN telah menyetujui pendekatan yang akan diambil dalam menentukan kedudukan kerusi dan calon pada PRU akan datang,” katanya.

Sementara itu, beliau berkata, UMNO harus menumpukan perhatian kepada usaha memperkukuh dan memperkasakan parti setelah kalah pada PRU14.

“Hala tuju utama parti pada masa ini harus difokuskan pada usaha memperkukuhkannya sebagai persiapan PRU15,” katanya.

Penafian: Kenyataan berita atau artikel ini adalah pandangan peribadi penulis dan tidak mewakili pendirian rasmi Media Isma Sdn Bhd atau Portal Islam dan Melayu Ismaweb.net.

Artikel berkaitan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button