Dunia

Jordan kecam Israel gali Tembok Buraq dekat masjid Aqsa

Gesa rejim hentikan pelanggaran, hormat status quo di Baitulmaqdis

AMMAN, 27 Jamadilawal 1442H, Isnin – Jordan mengecam tindakan penggalian yang dilakukan rejim pengganas Israel berdekatan Tembok Buraq – yang juga dikenali sebagai Tembok Barat. 

Jurucakap Kementerian Luar Jordan, Daifallah Fayez menyifatkan tindakan rejim itu sebagai pelanggaran terbaharu ke atas Masji Al-Aqsa di Old City Baitulmaqdis. 

Beliau berkata, tembok berkenaan adalah sebahagian daripada perkarangan Masjid Al-Aqsa. 

Oleh sebab itu, Jordan menentang semua tindakan unilateral Israel di Baitulmaqdis Timur, Old City dan Masjid Al-Aqsa, katanya. 

“Tindakan provokasi Israel ini melanggar undang-undang antarabangsa,” tegas Fayez. 

Kerja-kerja pengurusan dan penyelenggaraan perkarangan Masjid Al-Aqsa termasuk tembok dan pintu masuknya diselia oleh Awqaf Islam Baitulmaqdis – yang dikendalikan oleh Jordan di bawah undang-undang antarabangsa serta status quo sah.

Justeru, Fayez menggesa rejim Israel menghentikan pelanggaran dan provokasi itu, termasuk menghormati status quo undang-undang serta sejarah Old City.-  Agensi

Penafian: Kenyataan berita atau artikel ini adalah pandangan peribadi penulis dan tidak mewakili pendirian rasmi Media Isma Sdn Bhd atau Portal Islam dan Melayu Ismaweb.net.

Artikel berkaitan

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button