Berita Utama

Majikan tanggung kos saringan COVID-19 dapat potongan cukai berganda

Setakat ini hanya 1 peratus permohonan KWSP tidak diluluskan

PUTRAJAYA, 6 Jamadilakhir 1442H, Selasa – Majikan yang menanggung kos saringan COVID-19 akan mendapat potongan cukai berganda bagi bayaran kos saringan pekerja yang dibuat sepanjang tahun ini, kata Menteri Kewangan Tengku, Datuk Seri Zafrul Tengku Abdul Aziz.

“Individu juga boleh mendapat pengecualian cukai bagi kos saringan,” katanya pada taklimat media mengenai pakej bantuan Perlindungan Ekonomi dan Rakyat Malaysia (PERMAI), di sini, hari ini.

Tengku Zafrul berkata, Pertubuhan Keselamatan Sosial (Perkeso) akan menanggung kos saringan pekerja asing di zon merah.

Mengenai program i-Sinar, Tengku Zafrul berkata, Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) telah bersetuju untuk memudah carakanya, dengan setakat ini hanya satu peratus permohonan tidak diluluskan.

Berhubung moratorium pula, beliau berkata, kadar kelulusan adalah lebih 95 peratus untuk individu manakala bagi perusahaan kecil dan sederhana (PKS), kelulusannya adalah 99 peratus.

“Kita perlu bantu yang paling terkesan. Kalau dibuka kepada semua, sumber tidak akan mencukupi. Lebih baik menyokong yang benar-benar memerlukan daripada menyediakan bantuan menyeluruh merangkumi mereka yang tidak memerlukannya,” katanya. – Bernama

Penafian: Kenyataan berita atau artikel ini adalah pandangan peribadi penulis dan tidak mewakili pendirian rasmi Media Isma Sdn Bhd atau Portal Islam dan Melayu Ismaweb.net.

Artikel berkaitan

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button