Berita UtamaDunia

Krisis ekonomi: 43 peratus rakyat Yaman terpaksa kurangkan makanan harian

Ibu bapa berkorban, makan sedikit demi pastikan perut anak-anak terisi

SANA’A, 9 Jamadilakhir 1442H, Jumaat – 43 peratus keluarga Yaman terpaksa mengurangkan jumlah makanan harian mereka kerana krisis ekonomi negara itu, kata Program Makanan Dunia (WFP) Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) di Yaman, semalam.

“Ketidakstabilan ekonomi dan konflik bermakna ramai orang di Yaman secara berkala mengurangkan kekerapan atau jumlah makanan mereka atau ibu bapa makan lebih sedikit sehingga mereka dapat memberi makan kepada anak-anak mereka,” kata WFP di Twitter.

Para pakar mengatakan dalam beberapa bulan terakhir bahawa daya beli warga Yaman telah menurun akibat kejatuhan mata wang nasional, dengan lebih daripada 900 riyal berbanding dolar AS, mencapai puncaknya November lalu.

Yaman yang miskin telah terjebak dalam konflik sejak Houthi menggulingkan pemerintah daripada kekuasaan di ibu kota Sanaa pada akhir tahun 2014. 

Konflik tersebut meningkat pada bulan Mac 2015 ketika gabungan tentera pimpinan Arab Saudi campur tangan, yang menyokong pemerintah Yaman.

PBB telah mengatakan bahawa perang telah menyebabkan krisis kemanusiaan terburuk di seluruh dunia, menyebabkan 80 peratus penduduk bergantung pada bantuan kemanusiaan untuk bertahan hidup dan lebih daripada 100,000 mati. – Agensi

Penafian: Kenyataan berita atau artikel ini adalah pandangan peribadi penulis dan tidak mewakili pendirian rasmi Media Isma Sdn Bhd atau Portal Islam dan Melayu Ismaweb.net.

Artikel berkaitan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button