Berita UtamaDunia

Maghribi terima dua juta dos vaksin AstraZeneca

Negara Afrika pertama lancar program imunisasi percuma seluruh negara

RABAT, 10 Jamadilakhir 1442H, Sabtu – Maghribi menerima dua juta dos vaksin AstraZeneca, semalam, sekali gus menjadi negara Afrika pertama yang mula melancarkan program imunisasi percuma di seluruh negara.

Penghantaran vaksin itu yang dibangunkan bersama Universiti Oxford telah dieksport dari India melalui penerbangan Royal Air Maric.

Vaksin itu turut akan dieksport ke negara berpendapatan pertengahan dan rendah pada minggu ini.

Setakat ini, penghasilan tiga vaksin COVID-19 yang paling mendapat pengiktirafan ramai termasuk AstraZeneca telah dikuasai oleh negara-negara maju.

Meskipun Mesir menerima 50,000 dos vaksin  dari Emiriah Arab Bersatu (UAE) pada Disember lalu, namun sehingga kini tiada negara Afrika yang  menerima bekalan secukupnya bagi memulakan imunisasi secara  besar-besaran.

Selain itu, Kementerian Kesihatan berkata, kempen vaksinasi percuma di Maghribi akan bermula pada minggu depan dengan menyasarkan petugas barisan hadapan termasuk pekerja kesihatan, anggota pihak berkuasa, guru dan warga emas di kawasan yang mempunyai jumlah jangkitan COVID-19 yang tinggi.

Sebanyak 3,000 lokasi vaksinasi telah disasarkan termasuk di kawasan yang sukar dijangka sebagai persiapan kepada petugas unit bergerak. 

Sebelum ini, Rabat telah membuat pesanan sebanyak 66 juta dos vaksin, dan daripada jumlah itu, 25 juta dos adalah jenama AstraZeneca, di mana ia mempunyai perjanjian dengan Institut Serum India (SII) dan R-Pharm Rusia.

Jumlah selebihnya adalah perjanjian bersama Sinopharm China.

Maghribi dijangka akan menerima kumpulan vaksin pertama dari Sinopharm China pada 27 Januari, kata kementerian kesihatan tanpa memberi keterangan lanjut.

AstraZeneca memerlukan dua dos penyuntikan namun tidak seperti vaksin lain, ia tidak memerlukan penyimpanan ultra sejuk, menjadikannya lebih mudah dilancarkan di negara-negara panas dan lokasi terpencil.

Semalam, sebanyak 464,844 kes jangkitan baharu COVID-19 termasuk 8,105 kematian di Maghribi. -Agensi

Penafian: Kenyataan berita atau artikel ini adalah pandangan peribadi penulis dan tidak mewakili pendirian rasmi Media Isma Sdn Bhd atau Portal Islam dan Melayu Ismaweb.net.

Artikel berkaitan

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button