Berita UtamaDunia

Remaja warga Singapura rancang serang 2 masjid ditahan

Masjid Assyafaah, Masjid Yusof Ishak jadi sasaran remaja Kristian

SINGAPURA, 15 Jamadilakhir 1442H, Khamis – Seorang remaja di Singapura ditahan di bawah Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA) yang ketat kerana merancang untuk membunuh umat Islam di dua masjid di negara itu pada ulang tahun serangan Christchurch yang berlaku pada 15 Mac 2019, kata pemerintah pada hari Rabu.

Pelajar berusia 16 tahun, yang beragama Kristian Protestan dari etnik India, adalah yang termuda ditahan di bawah undang-undang tersebut, kata Kementerian Dalam Negeri (MOHA) dalam satu kenyataan.

Kementerian berkata, remaja itu, yang terinspirasi oleh ‘ideologi ekstremis sayap kanan’ ditahan bulan lalu.

“Seorang pelajar sekolah menengah pada masa itu, didapati telah membuat rancangan dan persiapan terperinci untuk melakukan serangan pengganas menggunakan sebilah parang terhadap umat Islam di dua masjid di Singapura,” kata kementerian itu.

Undang-undang ISA membenarkan penahanan tanpa perbicaraan.

Remaja itu, yang belum dikenal pasti, telah memetakan jalan dan memilih Masjid Assyafaah dan Masjid Yusof Ishak sebagai sasaran dekat kediamannya di utara Singapura, kata kementerian itu, sambil menambah bahawa dia juga mempunyai niat untuk menyiarkan secara langsung rancangan serangan.

“Dia seorang radikal, termotivasi oleh perasaan anti yang kuat terhadap Islam dan minat terhadap kekerasan.

“Dia juga menonton video propaganda Daesh, dan sampai pada kesimpulan yang salah bahawa Daesh mewakili Islam, dan bahawa Islam meminta pengikutnya untuk membunuh orang-orang yang tidak beriman,” kata kenyataan itu yang merujuk kepada kumpulan ISIS.

Kementerian mengatakan remaja itu jelas dipengaruhi oleh supremasi kulit putih Australia, Brenton Tarrant yang menembak mati 51 orang muslim yang menghadiri solat Jumaat di dua masjid di Christchurch, New Zealand pada 15 Mac 2019. Dia juga telah menayangkan tembakan itu secara langsung di Facebook.

Tarrant dijatuhi hukuman penjara seumur hidup tanpa pembebasan bersyarat pada bulan Ogos tahun lalu.

MOHA mengatakan bahawa remaja itu mengakui semasa siasatan bahawa dia hanya dapat ‘meramalkan dua hasil dari rancangan – bahawa dia ditangkap sebelum dapat melakukan serangan, atau dia melaksanakan rancangan itu dan setelah itu dibunuh oleh polis’.

“Dia tahu sepenuhnya, mengetahui bahawa dia akan mati, dan dia siap untuk mati,” kata Menteri Undang-undang dan Dalam Negeri, K Shanmugam seperti dilapor oleh media tempatan. – Agensi

Penafian: Kenyataan berita atau artikel ini adalah pandangan peribadi penulis dan tidak mewakili pendirian rasmi Media Isma Sdn Bhd atau Portal Islam dan Melayu Ismaweb.net.

Artikel berkaitan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button