Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
Berita UtamaDunia

Silap besar jika anggap Biden akan berpihak kepada Palestin

Dasar luar Amerika terhadap Israel tak pernah berubah, meski pemimpin bertukar

BAITULMAQDIS, 15 Jamadilakhir 1442H, Khamis – Rakyat Palestin telah lama berhasrat untuk membuka ‘halaman baru’ selepas empat tahun pemerintahan Donald Trump di Washington, yang melemahkan seluruh perjuangan Palestin.  

Trump membiarkan pemerintah sayap kanan Israel melakukan sesuka hatinya, dan memberikan kebenaran kepada kegiatan negara haram itu.

Oleh itu, kemenangan pilihan raya Joe Biden disambut baik oleh Presiden Palestin, Mahmoud Abbas yang melihatnya sebagai langkah untuk memajukan penyelesaian damai untuk Palestin-Israel.  

Namun, penganalisis kanan di Jaringan Dasar Palestin, Al-Shabaka, Dr Yara Hawari menegaskan bahawa dasar Trump benar-benar hanya pendirian tradisional Washington terhadap Palestin, dengan sokongan penuh dan tanpa syarat untuk negara Israel.

“Dasar luar AS konsisten dalam pro-Israel, sama ada Parti Republik atau Parti Demokrat yang berkuasa.  

“Pentadbiran Trump bukanlah sesuatu yang jauh berbeza daripada dasar ini. Tentunya gaya beliau lebih kasar dan memudahkan percepatan penjajahan Palestin, tetapi tindakannya itu tidak lari daripada dasar luar AS,” katanya.

Dr Yara berkata, untuk mengharapkan Biden, seorang Zionis yang menjanjikan untuk mengubah apa sahaja atau mengimbangi kerosakan yang dilakukan pendahulunya adalah pemikiran yang terlalu optimis.  

Presiden AS yang baru juga mempunyai sejarah menyokong pencerobohan Israel terhadap Palestin.

Sebagai senator AS dan sebagai naib presiden di bawah Barack Obama, Biden membantu memastikan bahawa Amerika mengekalkan sokongannya yang teguh untuk Israel.  

Biden adalah penyokong utama, misalnya, dalam mendapatkan sokongan untuk sistem pertahanan peluru berpandu Iron Dome, David’s Sling dan Arrow 3 Israel.

“Memang, Biden pernah mengatakan bahawa bantuan ketenteraan Amerika kepada Israel adalah pelaburan ‘terbaik’ yang dilakukan Washington.  

“Sekiranya tidak ada Israel, Amerika Syarikat harus menciptakan Israel untuk melindungi kepentingannya di wilayah itu,” katanya

Walaupun beliau menandatangani sejumlah Perintah Eksekutif yang membatalkan keputusan Trump dalam 24 jam sejak pelantikannya minggu lalu, Presiden AS tidak akan membatalkan keputusan yang memihak kepada Israel.  

Walaupun Biden telah mengkritik pemindahan Kedutaan Besar AS ke Baitulmaqdis oleh Trump, beliau tidak akan memindahkannya kembali ke Tel Aviv.

Lebih-lebih lagi, walaupun Biden telah mengatakan bahawa beliau akan mengembalikan beberapa program bantuan Palestin yang dipotong oleh pentadbiran Trump, seperti dana untuk pembangunan ekonomi dan bantuan kemanusiaan, beliau juga mengulangi pandangan pendahulunya tentang bantuan kepada Pihak Berkuasa Palestin (PA) yang bersyarat pemotongan pembayaran kebajikan kerajaan yang diberikan kepada keluarga tahanan Palestin dan rakyat Palestin yang dibunuh oleh Israel.  

Ini adalah sesuatu yang ditolak oleh PA.

“Mengembalikan bantuan kepada PA dan UNRWA membawa kesan. Ini bermaksud kembali ke perniagaan seperti biasa, di mana rakyat Palestin terpaksa membuat konsesi politik. 

“Jika kita melihat formula perundingan selama beberapa dekad, ini bukan sahaja tidak adil bagi rakyat Palestin, tetapi juga telah meruntuhkan sepenuhnya hak-hak asas Palestin dan juga undang-undang antarabangsa.

“Ini bukan berita baik bagi rakyat Palestin dalam usaha mereka untuk menentukan nasib sendiri, kebebasan dan kesamarataan,” kata Dr Yara.

Beliau berkata, suatu penilaian semula yang serius terhadap hubungan AS-Palestin bagi membuat perubahan yang diperlukan untuk mempromosikan keamanan di rantau ini sangat mustahak.

Banyak yang meragui bahawa pentadbiran Biden dapat memberikan perubahan seperti itu, terutama kerana Wakil Presiden Kamala Harris secara terbuka pro-Israel, begitu juga dengan Setiausaha Negara baru, Antony Blinken. – Agensi

Penafian: Kenyataan berita atau artikel ini adalah pandangan peribadi penulis dan tidak mewakili pendirian rasmi Media Isma Sdn Bhd atau Portal Islam dan Melayu Ismaweb.net.

Artikel berkaitan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button